23-05: Ieren en Volksgrenadieren!

Vandaag stellen we wederom een tweetal deelnemende groepen voor. Zij zijn te bewonderen tijdens het Historisch Festival Nederland op 13 & 14 juli bij kasteel Heeswijk.
 
Die Volksgrenadiere
“Ze noemen ons Volksgrenadieren. Door de geleden verliezen aan het oostfront zijn onze divisies volledig uitgehold. Ze hebben mij en mijn kameraden bij de kriegsmarine en luftwaffe weggetrokken en aangevuld met dienstplichtigen. Gelukkig kunnen we leunen op de ervaringen van een handjevol veteranen. Binnen deze nieuwe indeling vechten we met minder man in een gruppe, 9, in plaats van 10. Over het geheel genomen kunnen we zo dus meer eenheden inzetten met minder mensen. Er is ons beloofd dat we de meest moderne wapens van de Heimat zouden krijgen, Sturmgewehren en Panzerfausten. We moeten ze nog steeds ontvangen. Onze vijand omsingeld onze Heimat van alle kanten en we doen er alles aan om stand te houden, maar als de beloofde wunderwaffen niet snel hun intrede doen vraag ik me af hoe lang we dit kunnen volhouden. We nemen stelling in bij Kasteel Heeswijk. Kom je kijken hoe het er bij ons aan toe ging? Je bent van harte welkom.”
 
Paddy Irish Immigrant 1756 – 1783
“Paddy beeldt een Ierse immigrant uit in de 18de eeuw. Na het dienen in de zevenjarige oorlog bij een van de Irish Brigades aan Franse zijde tegen England, is Paddy naar Amerika vertrokken.
In deze tijd trok hij rond als longhunter ( jager ) door de bossen en raakte hij bevriend met de Seneca indianen. Bij hen leerde hij oa vingerweven.
Hierna settelde hij zich op het platteland van Pennsylvania en begon als folkzanger en bodhran-speler. Hij speelde aardig wat af in de tavernes
Amerika stond in 1775 aan de vooravond van de Onafhankelijksoorlog en dus werd Paddy ingelijft als minutemen van de staatsmilitie van Pennsylvania.
Na de strijd tegen de Engelsen zette Paddy zijn leven als folkmuzikant voort.”