Activiteiten en entertainment

Vive les Gueux
Geniet tijdens het Historisch Festival Doorn op 9 en 10 juli van de opzwepende muziek van Vive les Gueux. Lekker opstandig tegen den Spaensche overheerscher!
Vive les Gueux is een enthousiaste groep mannen (en vrouw) die door middel van zang en spel een beeld schetst van het leven in het strijdgewoel van de 80-jarige oorlog

Muzikale Verhalen

Dit jaar voor het eerst op het Historisch Festival Doorn een artiestenarena. Naast de grotere demonstratie terreinen is er ook een ruimte voor kleinere, intiemere optredens. Zo treedt Muzikale Verhalen om 11:30 en 16:00 beiden dagen hier op.
Lang geleden, ergens in de middeleeuwen, was er eens een boom zo mooi dat er een dorp bij werd gebouwd. Elk seizoen zagen ze de boom veranderen, met geurige bloesems en sappige appels. Bertus, die net in het dorp is komen wonen, vindt het ook prachtig én, hij is dol op appelmoes! Jammer dat er bij hem thuis ook een bijenfamilie huist…
Op een dag, als hij appels wil plukken voor nieuwe appelmoes, doet hij een vreemde ontdekking: er hangen geen appels meer aan de boom! En wat hoort hij daar vlakbij? Het lijkt wel gehuil! Zou hij het mysterie van de bij-zondere boom kunnen oplossen?
een interactieve poppenvoorstelling met weinig woorden en veel muziek, voor kinderen vanaf 3 tot 100 jaar. Duur: 30 min.
Daarnaast loopt Emma de Troubadour met haar bolderkar rond met echte middeleeuwse instrumenten, zoals de draailier, rebec en rommelpot. Ze brengt historische liederen ten gehore en kinderen kunnen ook meespelen en dansen!
De Soete Inval

De Soete Inval’. Een sfeervolle middeleeuwse band.

Muziekgroep De Soete Inval brengt, gekleed in passende outfits, levendige middeleeuwse muziek. Wij brengen de juiste sfeer op o.a. historische festivals, middeleeuwse markten, dorpsfeesten, braderieën, feesten en partijen, plechtigheden en meer. Wij spelen op straat, in de kroeg, op de markt en zelfs in de kerk. Ook beperken we ons niet tot Nederland: we treden regelmatig over de grens op.

We spelen op verschillende instrumenten, zodat de melodieën zo goed mogelijk tot hun recht komen en het geluid afwisselend blijft. De instrumenten die we het meest gebruiken zijn de doedelzak, pommer, trommels en daarnaast ook de draailier.

(Bij het woord ‘doedelzak’ denken de meeste mensen direct aan “de Schotse doedelzak”. Hoewel de grote Schotse “highland Pipes” het meest bekend is gebleven, kent alleen Schotland al drie of vier verschillende doedelzaktypen. Maar ooit had bijna iedere streek in Europa z’n eigen doedelzaktype. De geleerden zijn het volstrekt oneens over de ontstaansgeschiedenis van de doedelzakken: sommigen beweren dat het instrument oorspronkelijk uit Egypte komt, anderen wijzen naar Babylonië als land van oorsprong. Nog weer anderen stellen dat de Kelten in het grijze verleden de doedelzak hebben uitgevonden en vervolgens over de hele wereld hebben verspreid.

 
De Sprookspreker

Een middeleeuwse verhalenverteller werd een sprookspreker genoemd. Hij reisde langs dorpen en steden, naar jaarmarkten en adellijke hoven om zijn verhalen te vertellen.
De moderne sprookspreker doet hetzelfde. Hij reist de wereld rond met een kistje vol met middeleeuwse ridderverhalen, legendes en klassieke sprookjes. Ballades over hoofse liefde, draken en helden, sprookjes over prinsessen en toverkollen, voor ieder verhaal zit er een voorwerp in het kistje.
De sprookspreker baseert zich in zijn vertellingen op oude verhalen, zoals middeleeuwse ridderballades. Diverse verhalen over Karel de Grote en zijn paladijnen, de Canterbury Tales en Koning Arthur staan in het repertoire.
Naar de verhalen van de sprookspreker kan je lekker luisteren. Maar je kan ook meedoen! Veel verhalen zijn interactief. Leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen.
De sprookspreker vertelt niet alleen oude verhalen, hij verzint ze ook waar je bij zit. Het publiek reikt een paar bouwstenen aan en de sprookspreker maakt er ter plekke een verhaal van. Elke keer weer iets nieuws.
Alderhandt
“Alderhandt” is een reiziger in tijd en ruimte. Meestal in de Middeleeuwen vermaakt hij jong en oud met grappen en grollen tijdens het jongleren of andere circuskunsten.
Werkend vanuit zijn kleine kampement zet hij het publiek graag op het verkeerde been, waarbij de voorstelling gemaakt wordt voor en met het publiek !