18-05: Twee compagnieën

Vandaag stellen we wederom 2 deelnemende groepen aan het Historisch Festival Nederland op Kasteel Heeswijk op 13 en 14 juli aan jullie voor! Ditmaal zijn het 2 compagnieën, maar met een slordige 150 jaar verschil aan tijd!
 
Compagnie van Brederode 1473
“ Wij zijn de Compagnie van Brederode, een groep huurlingen uit de woelige 15e eeuw.
Samen met u willen we teruggaan in de tijd en daarbij aan u laten zien, wat een mens in die tijd moest doen om te leven en te overleven. Hierbij proberen wij zo authentiek mogelijk te zijn. Dit zie je terug in ons gezellige open kamperment. De kok bereid het eten op de middeleeuwse veldkeuken, en de soldaten demonstreren graag hun wapens en harnassen. Kom binnen en beleef middeleeuwen !”
Compagnie Onversaegt
“Bredevoort heeft in de 80-jarige oorlog een belangrijke rol gespeeld. De stad was omringd door wallen en een gracht terwijl binnen de stad een kasteel lag, een vesting in een vesting. De stad werd in 1572 een korte tijd bezet door een geuzenleger dat daarna verjaagd werd door een Spaans leger. In 1597 werd Bredevoort veroverd door de troepen van Maurits en definitief bij het grondgebied van de Republiek gevoegd. Toen in 1618 de 30-jarige oorlog in Duitsland uitbrak tussen protestante en katholieke legers kreeg de omgeving te maken met plunderende legers van alle partijen uit beide oorlogen.
Om deze roerige tijd te gedenken, staat aan de rand van Bredevoort een kanon dat bij bijzondere gelegenheden afgeschoten wordt. In 2012 is de Compagnie Onversaegt opgericht om het kanon in authentieke kleding af te schieten. De naam Onversaegt verwijst naar één van de bolwerken van de vesting Bredevoort. Als compagnie beelden we zo authentiek mogelijk het leven van een 17e-eeuwse compagnie huursoldaten uit. We nemen deel aan evenementen van bevriende groepen in binnen- en buitenland. Enkele leden kiezen er soms ook voor om als piekenier of musketier op te treden. Naast het uitbeelden van de gevechtshandelingen uit de 80-jarige oorlog vinden we het laten zien van het kampleven ook erg belangrijk zodat toeschouwers een beeld krijgen van het leven uit die tijd.
Lijkt het je ook leuk om met onze compagnie levende geschiedenis uit te beelden dan nodigen we jou uit om contact op te nemen.”