17-02: Rode leger uitbeelding

Vandaag stellen we een deelnemende groep voor. De groep Krasny Oktjabr laat ons zien hoe het militaire leven aan het Oostfront tijdens de Tweede Wereldoorlog eruit zag. (Noot: het gaat hierbij om een historische uitbeelding welke op geen enkele wijze verband houdt met de huidige oorlog in Oekraïne).

“Krasny Oktjabr is een re-enactmentgroep met als voornaamste doel het uitbeelden van soldaten van het Rode Leger zoals zij vochten in de Tweede Wereldoorlog vanaf 1941. Wij hopen het publiek meer te leren over de strijd die Sovjet-soldaten leverden aan het Oostfront, een deel van de geschiedenis dat helaas nogal onbekend en ondergewaardeerd is.
Het Rode Leger van Arbeiders en Boeren (kortweg, het Rode Leger) droeg als één van de geallieerde landen het meeste bij aan het verslaan van de Duitsers. Historici gaan er van uit dat circa 80% van de Duitse strijdkrachten verloren is gegaan aan het Oostfront.
De groep bestaat sinds 2008 en neemt deel aan evenementen in binnen- en buitenland. Onze hoofduitbeelding is een infanterie-eenheid van het Rode Leger. Wij proberen deze zo authentiek mogelijk uit te beelden, niet alleen door exercities en tactieken uit de Tweede Wereldoorlog te gebruiken, maar bijvoorbeeld ook door recepten en rantsoenen uit die tijd na te maken.”