02-03: Selamat datang!

Belanda’s bij Kasteel Heeswijk!
“De werkgroep ‘Xe Bataljon KNIL werd in 2001 opgericht als onderdeel van de Vereniging Historische Militaria (VHM).
De periode die de werkgroep uitbeeldt is de vroege Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië (het huidige Indonesië), van omstreeks 1937 tot en met de Japanse inval in 1942.
De werkgroep is vernoemd naar het originele Xe Bataljon van het KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Tijdens de Japanse inval zijn delen van het de Bataljon op verschillende eilanden met succes ingezet. Naast de uitbeeldingen tijdens displays en kampementen worden er ook diverse
oefeningen gehouden en demonstraties gegeven met tekst en uitleg. Daarnaast worden er ook verhalen verteld en vragen beantwoord tijdens de interactie met het publiek.
Bij alle activiteiten wordt elk detail nauwkeurig in de gaten gehouden. Tijdens Historisch Festival Nederland zullen de mannen en vrouwen van het Xe bataljon KNIL samen met werkgroep Onze Marine en werkgroep Binnenlands Bestuur een gezamenlijke uitbeelding uit de periode 1937-1942 namelijk een Civiele landmeetkundige expeditie onder begeleiding van militaire eenheden. Iets wat vaak voortkwam in Nederlands-Indië.
Tot ziens in ons bivak op Heeswijk-Dinther.
Selamat datang!”