Levende Geschiedenis

Prehistorie tot ca 500 v. Chr.

Prehistory Alive Worldwide

Prehistory Alive Worldwide (PAW), brengt u in contact met onze voorouders van de steentijd tot ijzertijd!
PAW zal dit jaar voor het eerst hun mesolithische kampement opslaan bij verschillende festivals en neemt u mee terug naar de jager/verzamelaars uit de steentijd. Hoe werd er in die tijd eigenlijk vuur gemaakt? Hoe werden huiden bewerkt? Gekookt? Of gereedschappen gemaakt? PAW laat jullie door middel van uitleg, demonstraties en activiteiten zien hoe zij denken dat het er ca. 10,000 jaar geleden uit gezien heeft.
Sinds 2016 organiseert én verzorgt Prehistory Alive Worldwide onder andere lessen, vermaak op evenementen en workshops in oude ambachten, waarbij ze nauw samenwerken met vakexperts in binnen- en buitenland. U kunt bij PAW terecht voor onderwerpen als leerlooien, vuursteenbewerking, manden vlechten, netten breien en nog veel meer!
U bent van harte welkom om het kampementje te bezoeken op Historisch Festijn Vorden!
Meer informatie:
Facebook: https://www.facebook.com/prehistoryalive/
Website: http://www.prehistoryalive.com/

Keltische periode ca 500 v. Chr. – ca 44 v. Chr.

Deuoxtonion

Deuoxtonion betekent letterlijk: “Van Goden en mensen” en is een groep enthousiastelingen met een passie voor de oudste geschiedenis van onze streken, met de late ijzertijd in het bijzonder. Vanuit de diepe overtuiging dat veel mensen nog steeds een vertekend beeld hebben van onze voorouders proberen wij via ons project in de levende geschiedenis een impressie te geven van het dagelijks leven van een uitgebreide ijzertijdfamilie uit het jaar 60 voor onze jaartelling, net voor de inval van de Romeinen in onze streken.

Meer informatie:
Facebook: https://www.facebook.com/Deuoxtonionvzw/

 

Branii

In het kleine kampement van Branii is het goed vertoeven: het vuur brandt altijd voor warmte, thee en/of het eten. De bewoners laten zien hoe het leven er in de late bronstijd en vroege ijzertijd, de tijd van de Kelten, in Nederland en omgeving aan toe ging. Natuurlijk kun je zien hoe ze koken op houtvuur en hoe de kleding gemaakt wordt. Maar ook ambachten als het bewerken van leer, hout en metaal worden getoond en kun je er van alles leren over kruiden, de natuur, het leven en de dood. En als het nodig is zullen de heren van Branii de wapens op pakken om hun kamp te verdedigen!

Dus kom gezellig langs bij Branii en laat je mee terug voeren naar de tijd van de Kelten.

Romeinse Tijd ca 44 v.Chr. – 476

Pax Romana

Slaven knapten in de Romeinse tijd de lastige en vuile klusjes op en moesten alles doen wat hun meesters en meesteressen hun opdroegen. Ze werden gezien als huishoudelijk en industrieel apparatuur en net als apparatuur werden slaven op markten gekocht en verkocht.

Pax Romana staat op het Historisch Festijn Vorden met zo’n slavenmarkt. Er wordt koopwaar vanuit alle hoeken van het Romeinse Rijk aangeboden: reusachtige Germaanse krijgsgevangenen die handig zijn als bodyguard, knappe slavinnetjes voor al uw pleziertjes, Griekse schrijvers die u goed kunnen dienen als boekhouder: als het niet op de markt staat, dan wilt u het niet hebben.

De slaven worden goed in de gaten gehouden door de bewakers, dus vrouwen en kinderen zijn veilig voor het slavenschorem. Op vaste tijden zal er een openbare veiling plaatsvinden, waarbij geboden kan worden op de mooiste exemplaren. Misschien neemt u aan het eind van de dag wel zo’n prachtig koopje mee naar huis.*

* Let op: garantie tot de uitgang, ruilen is niet mogelijk, en waardebonnen worden niet geaccepteerd!

Meer informatie:
Website: www.paxromana.eu
Facebook: https://www.facebook.com/Pax-Romana-884877781555521/

Franken en Saksen, ca 480-800. 

Viking periode ca 800 – 1000.

Frøkn Refr

‘Frøkn Refr’ staat voor “Moedige Amberkleurigen,” ofwel “Moedige Vossen” Deze groep bestaat uit verschillende families die samen laten zien hoe het dagelijks leven eruit ziet in de Vikingtijd. Ze beoefenen oude ambachten zoals bandweven, maliën maken, koken, maar ook hout en leer bewerken. Naast ambachtslui zijn de leden van Frøkn Refr ook vechters die de groep verdedigen, al kunnen de dames van de groep ook wel een flinke mep uitdelen met een een houten lepel of een stalen pan.

Frøkn Refr staat altijd open voor een praatje en een lach, dus kom op Historisch Festijn Vorden rustig even binnen bij hun kamp.

Meer informatie:
Website: http://frokn-refr.nl/

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/31963854_1670576136369987_755887903061573632_n.jpg?_nc_cat=0&oh=25901838d1d3ded833347a04f432d45b&oe=5B858719

 

Niflheim Vikings

De Niflheim Vikings zijn vijf jaar geleden het re-enactmentavontuur aangegaan en sinds die tijd gegroeid van drie tenten tot een gezellig, klein vikingdorpje. Naast Nederlandse evenementen zijn ze op hun zwerftochten ook naar België en Duitsland uitgeweken.

In hun kampement laten ze verschillende vroegmiddeleeuwse ambachten zien en maken ze graag een praatje met u: zo kunt u alles te weten komen over hoe de groep het dagelijks leven uit die periode uitbeeldt. Daarnaast hebben de Niflheim Vikings ook stoere vechters die u geregeld in actie kunt zien met de verschillende wapens en technieken uit die tijd.

Iedereen is van harte welkom bij hun kampvuur om de sfeer te proeven en kennis te maken met de groep.

Hoge Middeleeuwen 1100-1300.

Late Middeleeuwen 1300-1500.

Tachtigjarige Oorlog 1568-1648.

Compagnie Onversaegt

Compagnie Onversaegt slaat ook in 2018 weer zijn kampement op, op het Historisch Festijn Vorden. We maken zoals de vorige twee edities graag deel uit van dit evenement. Deze groep richt zich op het zo authentiek mogelijk uitbeelden van het leven van een compagnie huursoldaten ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog in de zeventiende eeuw. Dit jaar zullen ze met een recordaantal mensen aanwezig zijn. We worden versterkt door leden van andere re-enactmentgroepen waarmee we bevriend zijn geraakt op de eerdere edities van Historisch Festijn Vorden! De Compagie Onversaegt heeft er zin in!

Meer informatie:

E-mailadres: onversaegt@gmail.com

Facebook: https://nl-nl.facebook.com/onversaegt/

Compagnie te Voet van vereniging MARS

Deze Compagnie is direct uit 1600 gestapt, inclusief piekeniers, musketiers en het essentiële kampgevolg. Ze proberen hierbij een zo waardig mogelijke uitbeelding neer te zetten die zonder meer terug naar de slag bij Nieuwpoort gestuurd kan worden. Hun kleding en uitrusting is zo authentiek mogelijk nagemaakt en ook het kampleven is zoals toen.

Soldaten worden ‘s ochtends wakker getrommeld voor appèl en hun aanwezigheid word gecontroleerd. Er wordt geoefend in het vechten met piek en musket, de compagnie traint als één geheel en marst voorbij met vliegend vaandel en slaande trommels.

‘s Avonds wordt de taveerne gedraaid door winstgierige uitbaters, er wordt muziek gemaakt en er is volop vermaak voor de dorstige soldaten tot de tap toe gaat.

Ben je benieuwd hoe het leger van prins Maurits ten strijde trok? Kijk dan uit naar het oranje, wit, blauw van de Compagnie te Voet!

Meer informatie:
www.dutchrevolt.nl
www.facebook.com/Dutchrevolt

Clans of Caledonia 

Sir David Balfour Regiment of Foote
2nd Regiment of the Scots Brigade/Dutch Infantry Regiment 603a

In 1568 werden ongeveer tien militaire compagnieën naar Nederland gestuurd, namens koningin Elizabeth I. Zijn wilde haar geloofsgenoten ondersteunen in de strijd tegen de Spanjaarden. In 1572 werden deze compagnieën verenigd in de “Schotse Brigade”, welke meer dan tweehonderd jaar heeft voortbestaan. Een van de eerste commandanten waren Sir Henry Balfour (tussen 1574-1580) en Barthold Balfour (tussen 1586-1594).

De naam Balfour leidde deze “Schotse Brigade” gedurende vele generaties, waaronder ook tijdens de tachtigjarige oorlog. De re-enactmentgroep “Clans of Caledonia” beeldt de “2nd Regiment of the Scots Brigade” uit tussen 1629 en 1639, onder leiding van Sir David Balfour. Deze brigade was toen gestationeerd in Utrecht en staat in de Nederlandse militaire geschiedenis bekend als Infantrieregiment 603a.

Nieuwe tijd, ca 1650-1800.

 Schotse Jacobieten, ca. 1715-1746.

Napoleontische periode, 1793-1815.

Saluutbatterij Atkins

Saluutbatterij Atkins verzorgt al zo’n dertig jaar demonstraties voor een breed publiek. Bij deze demonstraties laten zij zien hoe met diverse oude voorlaadwapens, zoals kanonnen en geweren, en uniformen de exercities uit de Tachtigjarige Oorlog werden uitgevoerd en de periode 1813-1815. Verder geeft Saluutbatterij Atkins ook begeleidingen aan concerten en muziekstukken zoals de Ouverture 1812 van Tsjaikovski en deelgenomen aan grote internationale evenementen zoals bijvoorbeeld de slag bij Waterloo, de slag bij Bourtange, de slag om Grolle en de slag bij Heiligerlee.

De vereniging bestaat momenteel uit ongeveer dertig leden en gaat regelmatig op pad naar evenementen van verschillende aard in het binnen- en buitenland. Behalve de Napoleontische periode doet de Batterij ook de Tachtigjarige Oorlog. Tijdens een bivak gunnen zij u een blik op het leven rond een legerkampement, compleet met artillerievuur, tenten, kampvuur, kookgerei, kampvolgsters en jenever.

Meer informatie:
Website: http://www.sbatkins.nl/

Douanes Imperiales

De Douanes Imperiales beeldt de Keizerlijke Franse Douane van Napoleon uit.

Als ‘voorouders’ van de huidige douane, is het groen van de uniformen uit de tijd van Napoleon terug te zien in de uniforms en voertuigen van de moderne douaniers. Ook hun basiszaak is nog steeds het zelfde: het regelen van de in- en de uitvoer van goederen en ervoor zorgen dat dit legaal verloopt –  smokkelaars vangen. Napoleon had de douanes in twee takken heeft gesplitst: de administratieve tak en de actieve tak die verdeeld was in brigades van ongeveer tien man, welk door het hele rijk verspreid zaten in dorpen aan de kust en in het binnenland.

De Douanes Imperiales zetten hun kamp op Historisch Festijn Vorden en koken op een houtvuur – leven net als ze dat toen ook deden. Op het evenement zullen ze smokkelaars en deserteurs vangen, paspoorten uitschrijven, mensen visiteren, patrouilles lopen, een loting uitvoeren, op wacht staan, schietoefeningen doen en nog meer. Maar deze drukke groep vergeet ook niet om lol te maken en te ontspannen: per slot van rekening leefden ze toen nog in ‘Gods tempo.’

Amerika, 1860-1890.

6th Alabama 

De Amerikaanse burgeroorlog: Deze oorlog is redelijk onbekend bij het grote publiek in Europa, maar was baanbrekend voor zijn tijd. Onder meer omdat voor het eerst in de geschiedenis het thuisfront op grote schaal mee kreeg wat er zich afspeelde aan het front. Daarnaast vonden bijvoorbeeld de eerste pantserschepen, onderzeeers, machinegeweren, treinen, telegraafmachines, luchtballonnen en zelfs de eerste “snipers” hun weg tijdens deze oorlog.
De uitbeelding betreft het 6th Alabama volunteer corps(vanaf nu 6th AVC). Een vrijwillig infanterie korps afkomstig uit het diepe zuiden. Opgericht op 6 mei 1861. Nadat men tijdens gevechten merkte dat het initieel verkozen blauwe uniform zorgde voor verwarring en vuur van eigen troepen, is men overgeschakeld naar het bekende grijze “ jeancloth” uniform. En dat is wat wij nu ook gebruiken.
Het 6th AVC had zoals de meeste zuidelijke eenheden grote moeite met uniforme aankleding. En er heerst dan ook een grote verscheidenheid aan jassen, broeken, uitrusting en bewapening.
Er is zelfs veel ruimte voor buitgemaakt Noordelijk materieel.
Het 6th AVC is gedurende de oorlog door de wol geverfd en heeft veel schermutselingen en veldslagen doorstaan: Battle of Seven Pines, Battle of Sharpsburg (Antietam) en Batte of Fredericksburg om er een paar te noemen.

Belle Epoque, 1870-1914.

Eerste Wereldoorlog, 1914-1918.

Tweede Wereldoorlog, 1939-1945.

DRG ’40-45′

De Dutch Re-enactment Group ’40-’45 is een vereniging die zich bezig houdt met het uitbeeldingen van bezettingssituaties uit de jaren 1940 tot en met 1945. Hierbij speelt authenticiteit een sleutelrol.

De uitbeeldingen die de Dutch Re-enactment Group verzorgt betreffen zowel geallieerde eenheden, als de Binnenlandse Strijdkrachten, maar met name ook die van de Duitse Wehrmacht. Alle uitbeeldingen worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid opgezet en uitgewerkt. Een grote diversiteit aan (vaak ook origineel) displaymateriaal draagt hier aan bij. Het materiaal varieert van uniformen en persoonlijke uitrusting tot wapens en voertuigen.

Het doel van de Dutch Re-enactment Group ’40-’45 is educatieve historische verslaglegging, vergelijkbaar met een museum. Echter, in plaats van een statische display, kiest onze vereniging voor een dynamische display. Hiermee wordt getracht het realiteitsgehalte te vergroten en daarmee de bereikbaarheid van een breder publiek.

Meer informatie
Website: www.drg-4045.nl
Facebook: www.facebook.com/Dutchreenactmentgroup4045/
E-mail: ereignisdrg4045@gmail.com

The Fighting Fourth Living History Group
Na veel publieke kritiek voor zijn “passieve” houding ten opzichte van het groeiende Derde Rijk, besloot Churchill eind 1940 om kleinere legereenheden in te zetten om snelle en gevaarlijke acties uitvoeren achter de vijandelijke linies. De Commando’s waren geboren.

De “No4. Army Commando’s” was een van de meest succesvolle en ingezette Britse eenheden van de Tweede Wereldoorlog, die vanaf 1944 ook Franse soldaten bevatte. Ze waren aanwezig bij de landingen in Normandië, op Sword Beach en namen deel uit van de bevrijding van Vlissingen en de uiteindelijke bezetting van Duitsland.

“The Fighting Fourth Living History Group” geeft een impressie van wie deze dappere mannen waren en de gevaarlijke en gewaagde operaties die ze uitvoerden.

Meer informatie:
Website: http://www.vmhu.nl/index.php/the-fighting-fourth/
Facebook: https://www.facebook.com/The-Fighting-Fourth-Living-History-Holland-1033485153366807/

US 603rd QM Graves Registration Company

De “US 603rd QM Graves Registration Company” beeldt een eenheid uit van het Amerikaanse leger die verantwoordelijk was voor het bergen en identificeren van de gesneuvelde soldaten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Deze studiegroep van het VMHU zal op Historisch Festijn Vorden een historisch display neerzetten dat het werk van deze eenheid schetst doormiddel van uitrusting, tenten, uniformen, maar ook dagelijkse dingen zoals eten en drinken uit die periode.

In het kamp zullen de leden van deze groep de vergeten verhalen vertellen van de jongens die op de Europese slagvelden hun moeilijke taak moesten doen. Moderne media toont meestal een gekleurd beeld van oorlog en de “US 603rd QM Graves Registration Company” wilt ook de keerzijde van deze medaille laten zien – de gruwelijke en vaak ook verdrietige realiteit van WOII.

Tegenwoordige tijd, na 1945.

Badger

“Badger” is een re-enactmentgroep die met name de periode 1970 tot 1980 van de koude Oorlog uitbeeldt. De groep beschikt over originele voertuigen en uitrusting zoals in genoemde periode werd gebruikt. Badger geeft de bezoeker een beeld van een stafondersteuningseenheid van de “Royal Artillery” ter velde met o.a. een keuken, radio en verkenningsgroep.

Meer info: https://www.facebook.com/BadgerBritishArmyLivingHistory/

 

Re-enactmentgroep “41 Dienstplicht Koude Oorlog”

Re-enactmentgroep “41 Dienstplicht Koude Oorlog” (41DKO) heeft als doel het in herinnering houden van de Nederlandse dienstplichtperiode tijdens de Koude Oorlog. In de hoogtijdagen van de Koude Oorlog (1960-1980) waren bijna alle mannen verplicht om zich aan te melden voor het Nederlandse leger.

In die periode was de Koninklijke Landmacht aanzienlijk groter en voor 41DKO is het de uitdaging om de sfeer van drukke legerkazernes op te roepen met een groep van 15 á 20 mensen. Om dit te realiseren hebben ze gekozen voor het uitbeelden van een Infanteriebataljon als organisatiemodel voor de groep en de verschillende subgroepen binnen een eenheid presenteren. Per evenement stelt 41DKO een groep samen die een bepaald thema uitwerkt zoals een verbindingsgroep, verzorgingsgroep, onderhoudsgroep, geneeskundige groep, verkennigsgroep en een stafgroep.

Meer informatie:
Website: www.41DKO.nl
Facebook: facebook.com/dienstplicht
Twitter: twitter.com/41dko

Stichting Bartje Cie re-enactmentgroep 13 Infbat LMB RS

Stichting Bartje Cie re-enactmentgroep 13 Infbat LMB RS, geeft gestalte aan de groene begin periode van het 13de Infanteriebataljon Luchtmobiel “Regiment Stoottroepen” in de jaren 1994 tot 1997. De Bartje Cie bestaat geheel uit Veteranen, oud militairen en enkele nog actief dienende militairen.

Stichting Re-enactment Dienstplichtig Marechaussees

De mannen die nu bij Stichting Re-enactment Dienstplichtig Marechaussees (afgekort SRDM) ‘dienen’, zijn allemaal voormalige dienstplichtige marechaussees. Zij brengen de taken en rollen van de militaire politie (MP) in de jaren 70, 80 en 90 van de vorige eeuw tot leven. SRDM draagt daarbij de waarden uit die aan de rol van marechaussee waren verbonden: respect, taakvolwassenheid, discipline en kameraadschap. Tijdens de Nederlandse dienstplichtperiode, die duurde van 1946 tot 1996, hebben ‘slechts’ 33.000 mannen bij het Wapen van de Koninklijke Marechaussee gediend. Aan toelating tot de opleiding op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn, ging overigens een grondige selectie vooraf.

Tijdens (militaire) evenementen richten wij bijvoorbeeld een verkeerspost in en maken dan ook vaak gebruik van de originele KMar-voertuigen; de Daf YA 66 of de Landrover.
Bent ook voormalig dienstplichtig Marechaussee en wilt u meedoen? Neem dan contact op:
Facebook: @stichting.rdm
Email: stichting.rdm@gmail.com
Website: www.stichting-rdm.nl