Levende Geschiedenis

Prehistorie tot ca 500 v. Chr.

Prehistory Alive Worldwide

PAW brengt jou in contact met onze voorouders uit de steentijd!
PAW slaat hun laat- mesolithische kampement op en neemt jou mee terug naar de jagers-verzamelaars. Want hoe werd er eigenlijk vuur gemaakt, huiden bewerkt, gekookt of gereedschappen gemaakt? PAW laat jullie d.m.v. uitleg, demonstraties en activiteiten zien hoe zij denken dat het er +-8000 jaar geleden uit gezien heeft.
Sinds augustus 2016 organiseert én verzorgt PAW o.a. (school)lessen, levende geschiedenis/vermaak op evenementen en workshops in oude ambachten, waarbij ze samenwerken met experts in hun vak in binnen- en buitenland. Je kunt bij hen terecht voor onderwerpen als leer looien, vuursteen bewerking, manden vlechten, netten breien en nog veel meer!
Dus kom langs en laat jezelf beschilderen met oker, probeer de kleding uit of rust uit op een hertenvel bij het kampvuur!
www.prehistoryalive.com
https://www.facebook.com/prehistoryalive/

Keltische periode ca 500 v. Chr. – ca 44 v. Chr.

 
Branii
 
In het kleine kampement van Branii is het goed vertoeven. De bewoners laten zien hoe het leven er in de ijzertijd, de tijd van de Kelten, in Nederland en omgeving aan toe ging. Natuurlijk kun je zien hoe ze kookten op houtvuur en hoe de kleding werd gemaakt. Maar ook ambachten als het bewerken van textiel, leer, hout en metaal worden getoond en je kunt er van alles leren over kruiden, de natuur, het leven en de dood.
En als het nodig is zullen de leden van Branii de wapens oppakken om hun kamp te verdedigen!
Dus kom gezellig langs bij Branii en laat je meevoeren naar de tijd van de Kelten.
Facebook: www.facebook.com/BraniiNL/
 

Romeinse Tijd ca 44 v.Chr. – 476

Franken en Saksen, ca 480-800. 

Swerdberas Aldsahse
 
De Swerdberas Aldsahse zijn een vroeg middeleeuwse Saksische sibbe uit het jaar 775 na christus volgens de Frankische telling of ook wel 5 jaar na de kroning van Karel de Grote. De grote volksverhuizing is net achter de rug, we hebben veel van onze broeders zien oversteken naar Brittannië, maar wij zijn op het vaste land achtergebleven op de grond van onze voorouders. De spanningen tussen de overgebleven Saksen en onze buren de Franken lopen op, maar het handelen met andere volkeren (de Denen, Friezen en Slaven) loopt goed. In ons kampement kun je zien hoe er in een Saksisch dorp wordt geleefd, gelachen, gekookt en gevochten. Graag nodigen we jullie uit om te komen kijken bij onze (tijdelijke) nederzetting.
https://swerdberas.nl/
https://www.facebook.com/Aldsahse/

Viking periode ca 800 – 1000.

Einvarg Vikings

Einvarg Vikings is een kleine viking re-enactment familie bestaand uit 1 gezin.
Naomi en Martin, moeder en vader van Arthur Ragnar en Lance Thorsten.
Einvarg betekend eenzame wolf in het oud noors, de wolf is ons familie teken.
Met plezier en passie beelden wij het gezinsleven in de Viking periode uit, een bijzondere en turbulente tijd uit de oudheid.
https://www.facebook.com/einvargvikings/

Hoge Middeleeuwen 1100-1300.

De Hospitaalridders

Het jaar onzes Heeren 1248. Een groep Hospitaalridders start vanuit uit de commanderijen van Nijmegen om deel te nemen aan de zevende kruistocht. Zij zijn onderweg naar Aigues-Mortes in zuid Frankrijk, waar zij, onder de vlag van Koning Louis IX, het zwaard opnemen tegen de Saracenen.

De Hospitaalridders is een reenactmentgroep die laat zien hoe het er in de dertiende eeuw aan toegaat, zowel in- als buitenom het kampement. Op het kampement zelf wordt er historisch gekookt en gegeten, en zullen er ook ambachten uit deze tijd worden beoefend. Het kamp en de klederdracht wordt zo historisch mogelijk neergezet.

Deze krijgsmonnikken geven uitleg over de wapens en uitrusting die werd gebruikt in 1248. Doormiddel van exercities blijven de monniken in vorm voor de veldslagen en wordt er ook onderling geoefend met bijvoorbeeld het zwaard, om de behendigheid hoog te houden. Onder de taken van de monniken vallen het voorbereiden en uitvoeren van de mis, het gebed voor het eten, de zegening voor een veldslag en een rondgang om de gevallenen op het slagveld te eren.

Late Middeleeuwen 1300-1500.

WOL ELAMMA

WOL ELAMMA wil iedereen kennis laten maken met wat zij in huis hebben aan oude ambachten zoals wolbewerking.
Wat je van schapenwol of van andere wol kunt maken. Denk hierbij aan spinnen, nat vilten, droogvilten oftewel naaldvilten en weven.
Soms wordt de wol geverfd en zelf zijn zij reeds lang door de wol geverfd!
Zij geven u graag een demonstratie van het wol ambacht.
Ook op het gebied van middeleeuwse voeding hebben zij brede ervaring.
Drie stoere middeleeuwse vrouwen die hun mannetje staan op de markt en hun waren verkopen.
Maar ook als er geen markt is laten zij zien hoe hun producten gemaakt worden.

Tachtigjarige Oorlog 1568-1648.

Nieuwe tijd, ca 1650-1800.

Artefix Magnus

“Geloven in Jesus is goed maar handel is beter”

De nog maar net opgerichte Verenigde Oost-indische Compagnie had een duidelijk motto en een enorme vraag naar betrouwbare schepen.

Vanuit alle windstreken worden mensen aangetrokken om deze vraag te beantwoorden. Van wever naar rolreder naar zeildoekmaker. Terwijl op de peperwerf het grootste spiegelretourschip werd gebouwd van zijn tijd kwamen van heiden en verre allerlei ambachtslieden naar de stad om te profiteren van alle mogelijkheden. Rolreders, zeildoekmakers en touwslagers, smeden en koperslagers, timmerlieden en breeuwers. Weeskinderen, landlopers, pestlijders en wat al dan niet nog meer. De stad telde meer dan 100.000 mensen en was een van de grootste steden van de wereld Artifex Magnus is een groep mensen die zich vooral bezig houdt met de ambachten uit de tijd van de Hollandse gouden eeuw. Ambachten die toen voor iedereen alledaags waren, vandaag de dag vreemd of zelfs onwaarschijnlijk lijken. Het doel is om uiteindelijk een mooie display van ambachten te tonen naar het publiek en de desbetreffende informatie over de ambachten te delen en zo de geschiedenis levend te houden in een tijd die vertegenwoordigd staat op de vele schilderijen in de diverse musea. We streven naar zo accuraat mogelijk in kleding en materiaal te zijn en werken er dagelijks aan om zo dicht mogelijk op de tijd terug te komen. Van gerechten en malen, van gereedschappen en materialen om mee te werken. Het is gebleken dat het een eerzame en plezierige manier van kennis vergaren is voor de mensen die deelnemen.

 Lange 18e eeuw, 1700-1800.

Paddy Irish Immigrant 1756 – 1783

Paddy beeldt een Ierse immigrant uit in de 18de eeuw. Na het dienen in de zevenjarige oorlog bij een van de Irish Brigades aan Franse zijde tegen England, is Paddy naar Amerika vertrokken.
In deze tijd trok hij rond als longhunter ( jager ) door de bossen en raakte hij bevriend met de Seneca indianen. Bij hen leerde hij oa vingerweven.
Hierna settelde hij zich op het platteland van Pennsylvania en begon als folkzanger en bodhran-speler. Hij speelde aardig wat af in de tavernes
Amerika stond in 1775 aan de vooravond van de Onafhankelijksoorlog en dus werd Paddy ingelijft als minutemen van de staatsmilitie van Pennsylvania.
Na de strijd tegen de Engelsen zette Paddy zijn leven als folkmuzikant voort.

Napoleontische periode, 1793-1815.

Douanes Imperiales

Wij zijn een re-enactment vereniging die de Keizerlijke Douaniers van Napoleon in 1802-1815 uitbeelden op re-enactment evenementen in Nederland en in het buitenland. Onze huidige leden vinden zich vooral terug in het willen ontdekken en zelf meebeleven van een voorbije manier van leven en even weg te zijn van de moderne wereld. In ons geval is er veel interesse in geschiedenis, vooral voor De Napoleontische tijd, bij de leden.. De Douaniers waren geen soldaten. Het waren ambtenaren in dienst van het Ministerie van Handel. Het waren veelal soldaten die na 6 jaar diensttijd konden overstappen naar de Douane. Er was ook een opleiding voor jongeren die Douanier wilden worden. De leeftijd varieerde daarom van 18 jaar tot achter in de 50. Onze contact mail is die van de secretaris: jeanlortije@hotmail.com

Saluutbatterij Atkins

Saluutbatterij Atkins verzorgt al zo’n 30 jaar demonstraties voor een breed publiek. Daarmee is het een van de oudste re-enactorsverenigingen van Nederland. Bij deze demonstraties laten wij zien hoe met diverse oude voorlaadwapens (zowel kanonnen als geweren) en uniformen de exercitie uit de Tachtigjarige Oorlog en de periode 1813-1815 werd uitgevoerd. Verder wordt begeleiding gegeven aan concerten en muziekstukken zoals de Ouverture 1812 van P. Tsjaikovski.
Ook wordt deelgenomen aan grote internationale evenementen zoals bijvoorbeeld de slag bij Waterloo, de slag bij Bourtange, de slag om Grolle en de slag bij Heiligerlee.
Tijdens een bivak gunnen wij u een blik op het leven rond een legerkampement, compleet met artillerievuur, tenten, kampvuur, kookgerei, kampvolgsters, jenever, etc…

Amerika, 1860-1890.

Koloniale periode 1850-1900.

Eerste Wereldoorlog.

Belgian Despatch Rider

Ronnie Bracke beeldt een Belgische despatch rider uit. Hij draagt het uniform van het 1ste Cyclisten regiment. De kraag emblemen duiden op een motorrijder. De cyclisten werden door de Duitsers “schwarzer teufel” genoemd omdat het leek of ze overal tegelijk waren en vergeleken werden met duivels. Op 12 augustus 1914 wonnen de cyclisten een belangrijke veldslag bij het stadje Halen, ook wel de slag der zilveren helmen genoemd omdat nadat de Duitse ruiters verslagen of gevlucht waren men op het slagveld vele zilveren helmen terugvond die nu nog in Halen in het museum te bezichtigen zijn. Als motorrijder brengt Ronnie als ‘cyclist karabinier; berichten over. In 1916 werd het oude Belgische uniform vervangen door het Kahki naar Engels voorbeeld. Vaak werden dan ook Engelse uitrustingsstukken gebruikt. Op de muts is het fietswiel te zien als kenteken en de muts is geel afgezet met gele lijn. De kraagspiegels zijn groen en geel. Beide kleuren hoorden toe aan de cyclisten.

Tweede Wereldoorlog, 1939-1945.

The Canadian Soldier

De 48th Highlanders of Canada hebben in de WW2 oa. oorlog gevochten in 1943, 1944 in Italie en in 1945 in Noord west Europe, waar ze als onderdeel van de 1ste Canadese Infanterie Divisie oa. Apeldoorn hebben bevrijd. Door het publiek kennis te laten maken met het dagelijks leven van de Canadese soldaat, proberen wij een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van onze bevrijders. Naast het demonstreren van gevechtshandelingen, laten wij vooral zien wat de militair deed om bijvoorbeeld te ontspannen, het verzorgen van de persoonlijke hygiëne en correcte exercitie. Al deze facetten samen genomen, wordt levende geschiedenis genoemd. Wij zijn met name trots op de kleine details die wij in onze uitbeelding aanbrengen om de Canadese soldaat zo compleet en authentiek mogelijk te portretteren.” www.thecanadiansoldier.nl/ www.facebook.com/thecanadiansoldier/

Tegenwoordige tijd, na 1945.

41 DKO

Re-enactvereniging Dienstplicht Koude Oorlog (41 DKO) heeft als doel om de Nederlandse militaire cultuur gedurende de Koude Oorlog in beeld en geluid door de ogen van een dienstplichtige weer tot leven te brengen. Dit doet zij door gebruik te maken van originele voertuigen, tenten en materialen maar vooral door houding en gedrag welke in deze periode gebruikelijk was (voor zover dit anno nu nog mogelijk is).
Een belangrijk aspect is het hebben van plezier in hetgeen we doen (“we doen het vooral voor ons zelf”). Hierdoor wordt het geen toneelspel maar natuurlijk gedrag en als zodanig dus, de gehele dag door, herkenbaar voor de oudgediende en geeft het een goed beeld voor diegene die na de dienstplicht-periode groot geworden is.
Wij zouden zeggen: kom ons bezoeken en herleef uw eigen jeugd of, als je van na de dienstplicht-periode bent, zie hoe je (groot)vader ongeveer een jaar van zijn leven heeft doorgebracht.”
www.41dko.nl
https://www.facebook.com/dienstplicht