Levende Geschiedenis

Prehistorie tot ca 500 v. Chr.

Prehistory Alive Worldwide

PAW brengt jou in contact met onze voorouders uit de steentijd!
PAW slaat hun laat-Mesolithische kampement op en neemt jou mee terug naar de jagers-verzamelaars. Want hoe werd er eigenlijk vuur gemaakt, huiden bewerkt, gekookt of gereedschappen gemaakt? PAW laat jullie d.m.v. uitleg, demonstraties en activiteiten zien hoe zij denken dat het er +-8000 jaar geleden uit gezien heeft.
Sinds augustus 2016 organiseert én verzorgt PAW o.a. (school)lessen, levende geschiedenis/vermaak op evenementen en workshops in oude ambachten, waarbij ze samenwerken met experts in hun vak in binnen- en buitenland. Je kunt bij hen terecht voor onderwerpen als leer looien, vuursteen bewerking, manden vlechten, netten breien en nog veel meer!
Dus kom langs en laat jezelf beschilderen met oker, probeer de kleding uit of rust uit op een hertenvel bij het kampvuur!

Gwylan

Gwylan is een groep die het leven uitbeeld van rond 800 v.Chr. Ze laten verschillende ambachten en overlevingstechnieken zien uit deze Vroege IJzertijd zoals het bewerken van vuursteen, mandenvlechten, sprangen, naaldbinden en vissenleer maken. Het kampement proberen ze zo historisch correct mogelijk aan te kleden en alles is nagenoeg allemaal zelf gemaakt.

De leden van Gwylan hebben een zeer grote kennis van de Prehistorie, dus vraag gerust!

Keltische periode ca 500 v. Chr. – ca 44 v. Chr.

Spartiates (BE)

De Belgische groep Spartiates brengt het Spartaanse leven van 800 tot 650 voor Christus tot leven.
Ze laten de Spartaanse Aigidae clan zien met een Polemarch (veldheer), Promakhoi (frontlijn strijders), homoioi (Spartaanse burgers) en Heloten (slaven).
Er is een heel Spartaans kamp te zien met strijders en trainingen in Klassieke vechtkunst.

Branii
 
In het kleine kampement van Branii is het goed vertoeven. De bewoners laten zien hoe het leven er in de ijzertijd, de tijd van de Kelten, in Nederland en omgeving aan toe ging. Natuurlijk kun je zien hoe ze kookten op houtvuur en hoe de kleding werd gemaakt. Maar ook ambachten als het bewerken van textiel, leer, hout en metaal worden getoond en je kunt er van alles leren over kruiden, de natuur, het leven en de dood.
En als het nodig is zullen de leden van Branii de wapens oppakken om hun kamp te verdedigen!
Dus kom gezellig langs bij Branii en laat je meevoeren naar de tijd van de Kelten.

Deuoxtonion VZW (BE)

Deuoxtonion betekent letterlijk: “Van Goden en mensen” en is een groep enthousiastelingen met een passie voor de oudste geschiedenis van onze streken, met de late ijzertijd in het bijzonder. Vanuit de diepe overtuiging dat veel mensen nog steeds een vertekend beeld hebben van onze voorouders proberen wij via ons project in de levende geschiedenis een impressie te geven van het dagelijks leven van een uitgebreide ijzertijdfamilie uit het jaar 60 voor onze jaartelling, net voor de inval van de Romeinen in onze streken.

Romeinse Tijd ca 44 v.Chr. – 476.

Desmumhnach (BE)

Desmumhnach is een vzw die in het Gentse is gesitueerd. Onze leden komen echter uit heel Vlaanderen. Wat doen we? We proberen op een boeiende,interessante manier de periode van de Gallische oorlogen 58 v.C. – 52 v.C. zowel de plaatselijke bevolking namelijk Menapii en Nervii alsook Romeinse legionairs en Gladiatoren weer tot leven te wekken. Hoe doen we dit? Aan de hand van levende geschiedenis, voorstellen van ambachten, spectaculaire gevechten… dompelen wij ons voor de ogen van het publiek onder in de tijd van toen.

Samenwerkende Romeinse groepen

“Bevelen in het Latijn, geknars van soldatenlaarzen perfect in de maat, af en toe een stevige klap tegen het schild van een trage soldaat van de officier… Het Romeinse leger is in aantocht! Dit jaar, voor het eerst op het Historisch Festival, een samenwerking tussen verschillende Romeinengroepen in Nederland. Pax Romana, Legio II Augusta, het Gemina Project en Corbvlo zetten een gelegenheidseenheid neer van legionairs en hulptroepen. De soldaten en hun officieren zullen het dagelijks leven van Romeinse militairen in de 1e eeuw n.Chr. laten zien. Als de militairen niet op mars zijn om belasting te innen van de inheemse bewoners of een opstandje neerslaan, wordt er in het legerkamp getraind, gekookt, onderhoud gepleegd en ook ontspannen, bijvoorbeeld met een spelletje dobbelen. Met de soldaten zijn er burgers meegereisd, die hun eigen plek in het kamp hebben. Zij houden zich bezig met het maken van allerlei spullen die soldaten goed kunnen gebruiken.”

Franken en Saksen, ca 480-800. 

Tungrii

Wij zijn de groep Tungrii, een inheems laat-Romeinse groep in de Merovingische periode. Oorspronkelijk is het een Duits Keltische stam die door Caesar naar het land rondom Tongeren is verplaatst.

Smederij Roodbaert

Zoals vroeger in elk dorp de smederij meer was dan alleen de plek waar het gloeiende ijzer verwerkt werd tot allerlei voorwerpen, zo is ook Smederij Roodbaert een trefpunt op een evenement. Hier vind je de gebruikelijke producten, van mantelspelden tot messen, maar ook een aanpassing, reparatie of zelfs een custom opdracht kan ter plekke uitgevoerd worden. Daarnaast worden er demonstraties gegeven en wordt er een kinderworkshop
aangeboden.

Swerdberas Aldsahse
 
De Swerdberas Aldsahse zijn een vroeg middeleeuwse Saksische sibbe uit het jaar 775 na christus volgens de Frankische telling of ook wel 5 jaar na de kroning van Karel de Grote. De grote volksverhuizing is net achter de rug, we hebben veel van onze broeders zien oversteken naar Brittannië, maar wij zijn op het vaste land achtergebleven op de grond van onze voorouders. De spanningen tussen de overgebleven Saksen en onze buren de Franken lopen op, maar het handelen met andere volkeren (de Denen, Friezen en Slaven) loopt goed. In ons kampement kun je zien hoe er in een Saksisch dorp wordt geleefd, gelachen, gekookt en gevochten. Graag nodigen we jullie uit om te komen kijken bij onze (tijdelijke) nederzetting.
 

Bandjes en Wantjes

Bandjes en Wantjes is een ambachtelijk bedrijfje dat zich vooral bezighoudt met verschillende vormen van weven, naaldbinden en vachtvilten. Kortom alles wat het verblijf op een campement behaaglijk maakt. De opbrengst is bestemd voor een goed doel.

Viking periode ca 800 – 1000.

Niflheim Vikings
 
Bij de Niflheim Vikings is het een kleine stap om 1100 jaar terug in de tijd te gaan. Op ons kampement kan je de sfeer proeven van een kampement uit het viking tijdperk. 
Wij laten verschillende ambachten zien en maken we graag een praatje met je. Zo kan je alles te weten komen over hoe de groep het dagelijks leven uit de vroege Middeleeuwen nabootst. Daarnaast hebben wij ook stoere vechters die je geregeld in actie kunt zien met de verschillende wapens en technieken uit die tijd.
Iedereen is van harte welkom  bij ons vuur  om de sfeer te proeven en kennis te maken.

Einvarg Vikings

Einvarg Vikings is een kleine viking re-enactment familie bestaand uit 1 gezin.
Naomi en Martin, moeder en vader van Arthur Ragnar en Lance Thorsten.
Einvarg betekend eenzame wolf in het oud noors, de wolf is ons familie teken.
Met plezier en passie beelden wij het gezinsleven in de Viking periode uit, een bijzondere en turbulente tijd uit de oudheid.

Speerbijter

Hoge Middeleeuwen 1100-1300.

’t Ambachts Ghylde

Bij deze verzameling van middeleeuwse ambachtslieden is eigenlijk altijd wel wat te doen. Of je nu zelf de handen uit de mouwen wilt steken of gewoon even wil toekijken hoe een ander iets creëert. Deze keer wordt het Ghylde vertegenwoordigd door Marskramer Selfgemaeckt, Wolspinnerij D’n droad kwait, De Gheluckighe Huysvrouw en De Spellenmaker.

De Marskramer zelf zal voor onze groep koken dit weekend, dus je kunt toekijken hoe hij op middeleeuwse wijze prachtige maaltijden aan het bereiden is boven open vuur. Bij zijn assistent kun je terecht voor de workshops kaarsen maken en zelf je kruidenthee samenstellen.

Bij Wolspinnerij D’n droad kwait kun je een van de workshops volgen om te leren spinnen met de spintol of leren naaldbinden zoals de Vikingen. Ook hebben wij onze kleine bibliotheek bij zodat je zelf even door de diverse boeken over schapenwol en het spinnen van wol kunt bladeren.

Bij de Gheluckighe Huysvrouw kun je terecht voor demonstraties kaarsendompelen en middeleeuwse huisnijverheid.

En bij de Spellenmaker kun je met het hele gezin, de hele vriendengroep, of gewoon lekker alleen terecht voor een middeleeuws bordspel. Speel lekker met elkaar of daag de Spellenmaker zelf uit voor een duel!

Smederij Limburg

Smederij Limburg is een rondreizende Johannieter smidse die vooral wapens en wapenuitrustingen maakt en repareert. Daarnaast smeden ze er plekke kleine gebruiksvoorwerpen op bestelling, of om het smeedproces ter plekke te kunnen demonstreren aan het publiek.

De Hospitaalridders

Het jaar onzes Heeren 1248. Een groep Hospitaalridders start vanuit uit de commanderijen van Nijmegen om deel te nemen aan de zevende kruistocht. Zij zijn onderweg naar Aigues-Mortes in zuid Frankrijk, waar zij, onder de vlag van Koning Louis IX, het zwaard opnemen tegen de Saracenen.

De Hospitaalridders is een reenactmentgroep die laat zien hoe het er in de dertiende eeuw aan toegaat, zowel in- als buitenom het kampement. Op het kampement zelf wordt er historisch gekookt en gegeten, en zullen er ook ambachten uit deze tijd worden beoefend. Het kamp en de klederdracht wordt zo historisch mogelijk neergezet.

Deze krijgsmonnikken geven uitleg over de wapens en uitrusting die werd gebruikt in 1248. Doormiddel van exercities blijven de monniken in vorm voor de veldslagen en wordt er ook onderling geoefend met bijvoorbeeld het zwaard, om de behendigheid hoog te houden. Onder de taken van de monniken vallen het voorbereiden en uitvoeren van de mis, het gebed voor het eten, de zegening voor een veldslag en een rondgang om de gevallenen op het slagveld te eren.

Late Middeleeuwen 1300-1500.

Compagnie van Cranenburgh

De Compagnie van Cranenburgh stelt een groep huursoldaten voor uit de jaren zeventig van de 14e eeuw. Deze Compagnie verhuurt zich aan de verschillende strijdende facties die de Lage Landen kenden in deze periode. Vanwege de familiebanden tussen de Cranenburghs en de familie Van Wassenaer strijdt de Compagnie veelvuldig aan Hoekse zijde. Maar niet alleen de bekende factiestrijd van Hoeken en Kabeljauwen vormden een toneel voor de krijgskunsten van de Compagnie van Cranenburgh, ook hebben we ervaring opgedaan in de strijd tussen Heeckerens en Bronckhorsten in Gelre, Schieringers en Vetkopers in Friesland en de Brabantse successieoorlog.

Trivium aus Bernau (Duitsland)

Niet alleen wapengekletter in de arena’s van het Historisch Festival Doorn, maar ook tijd voor vreugde. De Duitse groep Trivium aus Bernau(van helemaal achter Berlijn) laat in de kasteelarena Middeleeuwse dansen zien. En zij nodigen het publiek uit om vooral mee te doen!
De dansen zijn voor het eerst beschreven in de Renaissance, maar het is wel duidelijk dat ze te herleiden zijn op een oudere traditie.

Het Middeleeuwsch Geselschap

Het Middeleeuwsch Geselschap is een 15e eeuwse re-enactment groep. Afhankelijk van wie van ons aanwezig is, laten wij graag het een en ander zien of beleven in ons kampement. Van uitleg over wapens en harnas tot het even passen van een helm. Bekijk ons middeleeuws ingerichte kampement, kijk hoe er middeleeuws gekookt wordt of speel een middeleeuws spelletje mee. We vertellen over de kleding, laten het maken van koorden zien of zijn bezig met borduren of weven. Kinderen mogen zelf ook even proberen hoe een koord gemaakt wordt. Soms hebben we wat kleine spulletjes mee die te koop zijn, zoals wat hoedjes, buideltjes, lucet of koordwieltjes. Af en toe gaat er ook een leerbewerker met ons mee.

De Bathouwen

“De Heer van Buren bond de strijd aan tegen Arnold van Egmond. Een langdurige strijd was het gevolg. Arnold van Egmond verdedigde zich hardnekkig en overwon, te vuur en te zwaard. Er begon een toenemende invloed der Van Egmonds te ontstaan zowel in Holland als in Gelre. We schrijven 1430 en Arnold van Egmond staat voor de poorten van Buren in de Bathouwe en neemt de stad en kasteel in.
De gebroeders van Buren worden van huis en haard verbannen. Zo ook ik, Anne
Gerardus Bentinck van Mourik, ridder in het leger van de Heer van Buren, wonende op het kasteel te Buren, heb laatst in het leger van Adolf van Berg de nu al befaamde slag op St. Hubertusdag op de grenzen van Gulick en Gelre gevochten onder de vlag van de Heer van Buren. Mijn gemalin, Jonkvrouwe uit het geslacht Van Oudshoorn van der Bijl, en ik Ridder Anne Gerardus Bentinck van Mourik reizen sindsdien rond en hopen eens weer in onze geliefde Bathouwe, Buren te kunnen vertoeven.”

Wentwood Company

The Wentwood Company komt van oorsprong uit Wales. De naam van het graafschap is Monmouthshire, gelegen in het zuidoosten van Wales. Wentwood ( in het Welsh: Coed Gwent) is een heuvelachtig en bosrijk gebied met hoogtes tot 309 meter. Dit gebied viel onder het beheer van de lord of Chepstow. Het koninklijk bos van Wentwood had zijn eigen rechtspraak en twee maal per jaar werd recht gesproken in Forester’s Oaks, boven Wentwood Reservoir.

Vanuit Wales is The Wentwood Company vanuit Chepstow naar het vaste land getrokken (Vlaanderen-Gent). Voornaamste inzet is wel onder de vleugels van The White Company van sir John Hawkwood geweest, in Italië.

Johanna Van Winckesele (BE)

Wij zijn 3 onafhankelijke mensen in de re-enactment wereld die gezamenlijk al 15 jaar middeleeuwse evenementen en kampementen aflopen. En dit onder mijn middeleeuwse naam: Johanna Van Winckesele.

Wij hebben ons toegelegd op de wolverwerking in de middeleeuwen! De ganse dag geven we demonstraties: “ Van  schaap tot gewaad”. Hierin leggen wij de historie uit van wolverwerking.

.WOL ELAMMA

WOL ELAMMA wil iedereen kennis laten maken met wat zij in huis hebben aan oude ambachten zoals wolbewerking.
Wat je van schapenwol of van andere wol kunt maken. Denk hierbij aan spinnen, nat vilten, droogvilten oftewel naaldvilten en weven.
Soms wordt de wol geverfd en zelf zijn zij reeds lang door de wol geverfd!
Zij geven u graag een demonstratie van het wol ambacht.
Ook op het gebied van middeleeuwse voeding hebben zij brede ervaring.
Drie stoere middeleeuwse vrouwen die hun mannetje staan op de markt en hun waren verkopen.
Maar ook als er geen markt is laten zij zien hoe hun producten gemaakt worden.

Verbond van Christophorus

Mogen we ons aan u voorstellen? Wij zijn het Verbond van Christophorus.
Wij hebben een diversiteit aan ambachten en beroepen.
Wij streven ernaar om zo dicht mogelijk naar waarheid het leven in de late middeleeuwen neer te zetten, dit is de periode rond 1470 – 1475. Dit doen we door: veel historisch onderzoek te doen, door boeken te lezen en schilderijen te bestuderen. Daarnaast leren we ook weer van de praktijk. Waarom mislopen sommige pogingen ? Hebben we begrepen wat er in de bronnen staat vermeld of is het verkeerd geïnterpreteerd? Als dit zo blijkt te zijn dan gaat het Verbond op onderzoek uit, met de vraag waarom.  Al de kleding en gebruiksvoorwerpen van het Verbond zijn gemaakt naar middeleeuwse voorbeelden van de tijd die de groep neerzet. 
We hebben verschillende ambachten en beroepen in de groep die uit een lopen van diversiteit.
Veelal zullen denken dat een ambacht het zelfde is als een beroep, dit is minder waar. Er zit een groot verschil tussen die twee groepen. Zo is een ambacht een beroep waarbij men met gereedschap een eindproduct maakt door middel van handarbeid en daarmee zijn geld verdient. Zoals een pottenbakker, een spinster of een houtbewerker. Daarin tegen is een beroep een bezigheid waarmee men zich in zijn levensbehoefte voorziet. Zoals een pelgrim of een soldaat.

Graven van Holland

Wij verbeelden een groep huurlingen en hun volgelingen. Deze werken in opdracht van de bestuurders van Holland, onder Hertog Philips de Goede. 
Als groep concentreren wij ons op het tijdsvak 1440-1465. De ‘Honderdjarige Oorlog’ en ‘de Hoekse en Kabeljauwse Twisten’ hebben wij reeds achter ons gelaten. 
Het is een periode van rust. De Hertog heeft de adel aan zich verbonden door middel van de Orde van het Gulden Vlies, daarbij is hij een goede mecenas (beschermheer) voor vele kunstenaars en muzikanten. 
Het hofleven bloeit als nooit tevoren.
Wij hebben ons als huurlingen toegelegd op het boogschieten en het zwaardvechten, maar in rustigere tijden houden wij ons ook bezig met onze ambachten. 

Erste Rotte der freien Landsknechte zu Köln (DU)

“Wij zijn de eerste troep van vrije landsknechten van Keulen en beelden de historische landsknechten van de 15de eeuw uit. Behalve onze tegenstanders in de strijd zien we ook graag vragen van bezoekers tegemoet. We laten allerlei strijdwapens en uitrustingen zien en die mogen ook aangeraakt worden. Bij ons staat “levende geschiedenis” hoog in het vaandel en we zijn blij met iedere bezoeker die we iets mogen vertellen over het leven van de landsknechten in die tijd.

Getrouw aan onze strijdkreet “Veel vijanden, veel eer!” demonstreren we ook tijdens de schijngevechten het wapengebruik en de strijdtactieken van de landsknechten.

Beleef ons geschiedenis en bezoek ons!”

Javaca Luthier / Minion Press / Den Heylighe Crael

Sandra en Jan zijn creatieve historische duizendpoten die zich bezighouden met verschillende ambachten en expertises. Jan is in het dagelijks leven muziekinstrumentenbouwer. Hij doet onderzoek naar, en maakt het hele spectrum van historische tokkelinstrumenten. Van vikinglieren en middeleeuwse luiten tot barokgitaren en zelfs moderne elektrische gitaren. Ook kan hij je alles vertellen over het vaak zelfgemaakte gereedschap. Sandra maakt rozenkransen en paternosters. Daarnaast houden ze zich bezig met diverse oude ambachten. Van touwslaan (maak je eigen springtouw of strop) tot de net uitgevonden kunst van het boekdrukken. Met de Minion-press (een replica van een vroeg 16e eeuwse drukpers) kondigen ze het einde van de middeleeuwen aan en luiden het tijdperk van de verlichting in. Kom hier voor de nieuwste ideeën op het gebied van de wetenschap, haal een aflaat om sneller in de hemel te komen,  of druk in het geheim een schotschrift tegen de paus.

Tachtigjarige Oorlog 1568-1648.

Compagnie Onversaegt

Compagnie Onversaegt slaat in 2019 zijn kampement op in Doorn op het Historisch Festival Doorn en maken zoals de vorige edities in Vorden graag deel uit van dit evenement. Deze groep richt zich op het zo authentiek mogelijk uitbeelden van het leven van een compagnie huursoldaten ten tijde van de tijdens de tachtigjarige oorlog in de zeventiende eeuw.
De Compagie Onversaegt heeft er zin in!

Compagnie te Voet van vereniging MARS

Deze Compagnie is direct uit 1600 gestapt, inclusief piekeniers, musketiers en het essentiële kampgevolg. Ze proberen hierbij een zo waardig mogelijke uitbeelding neer te zetten die zonder meer terug naar de slag bij Nieuwpoort gestuurd kan worden. Hun kleding en uitrusting is zo authentiek mogelijk nagemaakt en ook het kampleven is zoals toen.

Soldaten worden ‘s ochtends wakker getrommeld voor appèl en hun aanwezigheid word gecontroleerd. Er wordt geoefend in het vechten met piek en musket, de compagnie traint als één geheel en marst voorbij met vliegend vaandel en slaande trommels.

‘s Avonds wordt de taveerne gedraaid door winstgierige uitbaters, er wordt muziek gemaakt en er is volop vermaak voor de dorstige soldaten tot de tap toe gaat.

Ben je benieuwd hoe het leger van prins Maurits ten strijde trok? Kijk dan uit naar het oranje, wit, blauw van de Compagnie te Voet!

Balfour (DU)

The Scots Brigade in serve of the Netherlands. Based on the Balfour Regiments in the 80 years’ war. Up to the English Civil War and the Jacobite Risings. In 1568, several companies were sent to the Netherlands on behalf of Queen Elizabeth I, to assist them in their fight against Spain. In 1572 the Scots Brigade was founded and existed for over 200 years in the Netherlands. One of the first commanders was Henry Balfour in 1574.  Many family members of the Balfour’s commanded the regiments of the Scots Brigade or served in them. In the English Civil War, there was a Balfour regiment fighting on the side of the Covenants against the Royalists. In the late 17th century, a Balfour regiment fought against the first Jacobite risings. In the early 18th century, they came on the side of the Jacobite’s. The focus of our presentation is the time of the Sir David Balfour Regiment of Food, 1629-1650. Known in the Netherlands as the 2nd regiment of the Scots Brigade, Dutch infantry regiment 603a, stationed in Utrecht. Before he became commander of the regiment, David Balfour lived in Bergen op Zoom. Since the 14th century, there is the Balfour coat of arms, black roof on a white background. In the 17th century a saltire in black and white was used as regimental flag. Our flag is a combination of the regimental flag and the family crest.

Den Spiesdraegers 1625

Den Spiesdraegers 1625 is een Nederlandse vereniging die 17de eeuwse piekeniers (Spiesdraegers) en hun kampgevolg uitbeeldt. In ons kampement kunt u zien hoe het dagelijkse leven van de staatse soldaat was en hoe hun vrouwen mee gingen op veldtocht. Net als de soldaten van toen drillen we onze manschappen om de commando’s te leren en trainen we voor de gevechtsituaties op het slagveld. We laten ook zien hoe de uitrusting van de soldaten eruitzag en waarvoor elk onderdeel diende.

Ordre Sans Souci

Een orde van gekwiekste handelsvrouwen die als marketensters rond trekken en soldaten van het Staatse leger voorzien van alles wat er maar voor handen is. Met hun medische kennis van kruiden en smeerseltjes ook de gewonden bijstaan in hun nood. Alles tegen betaling natuurlijk…

Lange 18e eeuw, 1700-1800.
Allemansend

We schrijven het jaar 1705 en de wereld is in oorlog vanwege de Spaanse successiecrisis. Zeevaarders mochten, met een door de Nederlandse Republiek verstrekte commisie- of kapersbrief, vijandelijke schepen vrij aanvallen. Er zat wel een nadeel aan: de hele buit moest ingeleverd worden aan een rechter die besliste of de kaping volgens de regels en wetten was gegaan. Daarna werd de buit per opbod verkocht en na aftrek van belastingen, opslagkosten en een aantal steekpenningen, ging de winst naar de reder en scheepsbemanning. De lading kon echter ook illegaal verkocht worden, waar meer geld mee verdient kon worden, maar zonder kapersbrief was dit niet alleen schending van het oorlogsrecht, maar ook piraterij, waar de doodstraf op stond.

A.R.E.S.

A.R.E.S (Artillerie, Ruiterij & Soldaten) is een re-enactment vereniging die verschillende historische periodes tot leven brengt. Onze werkgroep ruiterij is gespecialiseerd in het uitbeelden van de paardrijkunst door de eeuwen heen; van Middeleeuwse ridders en Napoleontische cavalerie, tot veedrijvers in het Wilde Westen en rijmeesters aan het hof van Versailles.
Tijdens Historisch Festival Doorn zullen onze reenactors en hun paarden het leven in de Pruikentijd (ca. 1774) aan het hof van Versailles ten tijde van Koning Louis XVI laten zien. Dit was een onrustige periode in de Franse geschiedenis, waarin de kloof tussen de aristocratie en de gewone burgers, tussen extravagante rijkdom en extreme armoede, steeds groter werd. Dat leidde uiteindelijk tot de Franse Revolutie, waarbij Louis XVI en zijn vrouw Marie Antoinette in 1793 jammerlijk aan hun einde kwamen onder de guillotine.
Gelukkig gaat het er in onze display vrolijker aan toe; wij laten het hof van Louis XVI zien tijdens zijn hoogtijdagen. Versailles was een middelpunt van mode, cultuur, architectuur en de schone kunsten. Paardrijden had aan het hof in deze tijd niet uitsluitend militaire toepassingen, maar was tot een kunst verheven. Eén van de grondleggers van de klassieke rijkunst, François Robichon de la Guérinière (1688-1751), was Grande Écurie (hofstalmeester) aan het Franse hof en directeur van du Manège des Tuileries. Tijdens het weekend zullen wij tijdens demonstraties te paard de rijkunst van la Guérinière nieuw leven inblazen.

Clan MacBran

Clan MacBran beeldt een kamp van achttiende-eeuwse Jacobieten uit Schotland uit. Deze volgelingen van de verbannen koning James de Zevende proberen hem weer op de troon van Engeland te krijgen. Naast het dagelijks leven in het kampement van de Jacobieten, waarin diverse ambachten te zien zijn en historisch eten bereid wordt, worden er ook dingen gedemonstreerd zoals: wapens en bijbehorende vechttechnieken en hoe klederdracht uit die tijd gedragen werd, zoals de arisaid voor de dames en de bekende great kilt voor de heren.

HMS Essex

We schrijven het jaar 1775. Het fregat HMS Essex onder commandant George Cook werd door koning George III van Engeland naar Amerika gestuurd om zijn koloniën te controleren.

De revolutionaire ideeën groeiden in de koloniën. Hierom werd een deel van de matrozen, samen met het eerste Marine Regiment onder Sir Reginald Astley, naar Lord Lester Kipling gestuurd. Het doel was de wetten van de Koning in het achterland af te dwingen en rust onder de kolonisten te vestigen.

Met kanongebulder en musketvuur, zal HMS Essex zijn aanwezigheid tonen.

De matrozen en de soldaten worden vergezeld door een kampvolger.

Paddy Irish Immigrant 1756 – 1783

Paddy beeldt een Ierse immigrant uit in de 18de eeuw. Na het dienen in de zevenjarige oorlog bij een van de Irish Brigades aan Franse zijde tegen England, is Paddy naar Amerika vertrokken.
In deze tijd trok hij rond als longhunter ( jager ) door de bossen en raakte hij bevriend met de Seneca indianen. Bij hen leerde hij oa vingerweven.
Hierna settelde hij zich op het platteland van Pennsylvania en begon als folkzanger en bodhran-speler. Hij speelde aardig wat af in de tavernes
Amerika stond in 1775 aan de vooravond van de Onafhankelijksoorlog en dus werd Paddy ingelijft als minutemen van de staatsmilitie van Pennsylvania.
Na de strijd tegen de Engelsen zette Paddy zijn leven als folkmuzikant voort.

Fort William Henry

It is somewhere around 1755 and we are living at Lake George, near a place they now call New York. The first Colonist from Europe founded a village together with the local inhabitants, the Iroquois, especially the Mohawk tribe, around Fort William Henry. Our group consists of persons who performed a militia of White, Iroquois and Housewives. This mixture represents the people of the villages in this country site around 1750 where the White looked for support and knowledge to win the war against France. This battle became known as the American War of Indepence.

Biadhna Theàrlaich

Biadhna Theàrlaich is Schots Gaelic en betekent Het jaar van Charles. De ‘Charles’ in kwestie was Charles Edward Stuart, ook bekend als Bonnie Prince Charlie. Het jaar liep van halverwege 1745 tot halverwege 1746, de tijd dat Charles vertoefde op de Britse eilanden. Deze periode zou de geschiedenis ingaan als de Jacobieten Opstand van ’45 (the ’45 Jacobite Uprising).

In onze groep kun je mensen tegenkomen die op enigerlei betrokken waren bij de gebeurtenissen in dit jaar. Dat kunnen mensen zijn die zich aan hebben gesloten bij de opstand, of juist mensen die daar niets van willen weten. Schotten uit de Hooglanden of de Laaglanden, Engelse jacobieten, militairen, Schotse of Engelse kampvolgers, ambachtslieden en andere burgers.

Op het Historisch Festijn in Doorn zul je geen jacobieten tegenkomen, nee…de mensen die hier naartoe reizen steunen King George en willen niets weten van die zogenaamde Bonnie Prince Charlie. Laat hem gauw weer vertrekken naar het vasteland van Europa en ons eilandenrijk met rust laten!

Napoleontische periode, 1793-1815.

5de Bataljon Nationale Militie van MARS

Op 16 juni 1815 stond het 5e Bataljon als deel van de Brigade Bylandt met ruim 500 man opgesteld ten zuiden van het kruispunt bij Quatre-Bras(BE). Op de weg naast, en in een hoeve genaamd Gemioncourt stonden zij tegenover een grote, Franse overmacht. Na enkele uren van woeste gevechten arriveerde de versterkingen maar pas na een lange dag van herhaaldelijk aanvallen en verdedigen ontstond er een soort patstelling tussen de beide legerkorpsen. Het 5de Bataljon had zich kranig geweerd maar desondanks moesten zij meer dan de helft van hun aantal aan doden en gewonden betreuren. Toch stond de 5e militie twee dagen later op de 18de juni wederom opgesteld om deel uit te maken van de inmiddels wereldberoemde “Slag bij Waterloo”. Ook hier bevochten ze een Franse overmacht, met wederom vele doden en gewonden tot gevolg. De slag bij Waterloo werd gewonnen dankzij de vastberadenheid van de geallieerde en de Pruisen die bijtijds op het slagveld verschenen.

Met ruim twintig leden word binnen de re-enactment vereniging “MARS” het 5de Bataljon gestalte gegeven door het reproduceren van hun uitrusting en het zorgvuldig instuderen van de exercities die toen werden gehanteerd. Douanes Imperiales

Wij zijn een re-enactment vereniging die de Keizerlijke Douaniers van Napoleon in 1802-1815 uitbeelden op re-enactment evenementen in Nederland en in het buitenland. Onze huidige leden vinden zich vooral terug in het willen ontdekken en zelf meebeleven van een voorbije manier van leven en even weg te zijn van de moderne wereld. In ons geval is er veel interesse in geschiedenis, vooral voor De Napoleontische tijd, bij de leden.. De Douaniers waren geen soldaten. Het waren ambtenaren in dienst van het Ministerie van Handel. Het waren veelal soldaten die na 6 jaar diensttijd konden overstappen naar de Douane. Er was ook een opleiding voor jongeren die Douanier wilden worden. De leeftijd varieerde daarom van 18 jaar tot achter in de 50. Onze contact mail is die van de secretaris: jeanlortije@hotmail.com

Saluutbatterij Atkins

Saluutbatterij Atkins verzorgt al zo’n 30 jaar demonstraties voor een breed publiek. Daarmee is het een van de oudste re-enactorsverenigingen van Nederland. Bij deze demonstraties laten wij zien hoe met diverse oude voorlaadwapens (zowel kanonnen als geweren) en uniformen de exercitie uit de Tachtigjarige Oorlog en de periode 1813-1815 werd uitgevoerd. Verder wordt begeleiding gegeven aan concerten en muziekstukken zoals de Ouverture 1812 van P. Tsjaikovski.
Ook wordt deelgenomen aan grote internationale evenementen zoals bijvoorbeeld de slag bij Waterloo, de slag bij Bourtange, de slag om Grolle en de slag bij Heiligerlee.
Tijdens een bivak gunnen wij u een blik op het leven rond een legerkampement, compleet met artillerievuur, tenten, kampvuur, kookgerei, kampvolgsters, jenever, etc…

‘Le 3ème Régiment Grenadiers à Pied de la Garde Impériale

Het waren roerige tijden in Europa: de revolutie in Frankrijk lijkt leek te gaan verspreiden naar de omliggende landen en de vorsten voelden zich hierdoor bedreigd. Holland werd een vazalstaat van het Grootse Franse Rijk en de jongere broer van de Keizer Napoléon werd op de troon gezet – Koninkrijk Holland was een feit. Als nieuwe koning richtte Lodewijk Napoleon zijn eigen lijfwacht op en hiervoor werden de sterkste mannen in de mooiste uniformen van de hoogste kwaliteit gestoken en kregen dito uitrusting. Holland werd uiteindelijk toegevoegd aan het Franse Keizerrijk en de Koninklijke Garde Grenadiers marcheerden naar Parijs om te worden opgenomen in “La Garde Impériale”, de lijfwacht van de Keizer. De Nederlandse Grenadiers stonden toen al snel bekend om hun discipline en het hoge niveau waarop zij hun exercities beheersten.

De vereniging ‘Le 3ème Régiment Grenadiers à Pied de la Garde Impériale’ beeldt het dagelijkse leven uit van soldaten in dienst van Frankrijk omstreeks 1812: intensief exerceren, uitrusting verzorgen, foerageren voor de maaltijden en ten strijden trekken wanneer Keizer Napoléon hen daartoe beveelt.

Het Korps Sappeurs, Mineurs en Pontonniers

Het Korps Sappeurs, Mineurs en Pontonniers is een vereniging met als hoofduitbeelding de eerste compagnie Sappeurs in Nederlandse dienst in de periode 1813-1814.

Het korps was de voorloper van de huidige Genie en houd zich bezig met het bouwen en afbreken van verdedigingswerken, bruggen en stellingen. Onze vereniging probeert zoveel mogelijk technieken en gereedschappen uit de sappeurshandboeken te gebruiken en op deze wijze een historische beeld neer te zetten.

2e bataillon grenadier compagnie

Het 2e bataillon grenadier compagnie bestaat uit een groep enthousiaste leden die een Nederlandse eenheid uitbeeld uit de Bevrijdingsoorlog (1813-1815). Dit bataillon heeft dapper meegevochten tijdens de Slag bij Waterloo tegen Napoleon. De compagnie is onderdeel van het Regiment Phaff en het oudste stamonderdeel van het Regiment Limburgse Jagers. Onze leden dragen secuur nagemaakte uniformen en, naast het deelnemen aan veldslagen en schermutselingen, laten zij het leven in een militair kamp zien aan de bezoekers. Er word gekookt, de knopen worden gepoetst en de wapens schoongemaakt.

2nd KGL (DU)

Vanaf zijn oprichting in het begin van de jaren tachtig beeldt de “Historische Darstellungsgruppe King’s German Legion e.V.” het tweede lichte infanteriebrigade (2e LB), een Hannovers-Duitse militaire eenheid in Britse diensten tijdens het Napoleontische tijdperk. Sindsdien treden de ongeveer 50 leden van de vereniging, in de voetsporen van hun historische voorbeelden van het noorden van Duitsland naar Engeland, naar de poorten van Kopenhagen, Portugal en Spanje in (waar de 2e LB twee onderscheidingen kreeg voor zijn rol tijdens de reageerstrijd van Venta del Pozo in oktober 1812 en tijdens de hele campagne op het Iberische schiereiland van 1808 tot 1814, als integraal onderdeel van het leger van Wellington) en tenslotte naar de velden Waterloo. Hier heeft deze eenheid zowel zijn meest glorieuze en bloederigste momenten ervaren, waarin ze de boerderijverbinding van La Haye Sainte, gelegen in het hart van het slagveld, ongeveer 5 uur tegen een groot aantal Franse troepen hebben verdedigd. Deze prestatie is een lange tijd verwaarloosd in de historie en men erkent tegenwoordig dat deze geweldige prestatie als een van de belangrijkste oorzaken kon worden gezien voor de uiteindelijke geallieerde overwinning tegen Napoleon. Hierdoor heeft het 2e LB en alle andere eenheden van het Koninklijke Duitse Legioen (KGL) die deelnamen aan deze strijd een een extra onderscheiding gekregen.

Gewapende Burgermacht

De Gewapende Burgermacht is al vrij snel na het stichten van de Bataafse Republiek in 1795 opgezet en verving in veel gevallen de stedelijke schutterijen en de (verboden) Patriottische exercitiegenootschappen. De geschiedenis van de Burgermacht loopt parallel aan die van de Bataafse Republiek, met als hoogtepunt het jaar 1799 waarin Burgers en Bataafsche Armee samen met succes optrokken tegen de Anglo-Russische invasietroepen.

Het Salet

‘Het Salet beeldt het leven uit van de gegoede burgerij uit de periode 1795 – 1815 in Nederland. Of beter gezegd in “De Bataafse Republiek”, Het “Koninkrijk Holland”, het “Fransche Keizerrijk” en de periode tussen de landing van Prins Willem bij Scheveningen en de slag bij Waterloo. Door onze leden wordt tijdens evenementen, demonstraties en optredens, kleding gedragen volgens de mode en voorschriften uit de periode 1795-1815. Deze voornamelijk zelfgemaakte kleding en de daarbij behorende accessoires volgen de authentieke kostuums zo nauwkeurig mogelijk.’

The Meryton Society

Op ongeveer een derde van uw route gaat u een poortje door en betreedt u de prachtige rozentuin van Huis Doorn. Daar vertoeft The Meryton Society, die u een beeld geeft van het leven van de Engelse gegoede burgerij (de “gentry”) in de Napoleontische tijd. Hoewel veel Engelse mannen mee vochten in de strijd tegen Napoleon was er in het dagelijks leven in Engeland niet zo heel veel van de oorlog te merken. De gegoede burgerij had ook veel minder te maken met de schaarste die in Nederland heerste. U treft dus een gezelschap dat zich op aangename wijze weet te verpozen. Een oase van rust! Maar niet voor het personeel …..

RONA (BE)

R.O.N.A. (Re-enactment Of Napoleonic Ages) is een Napoleontische re-enactment groep die het militaire leven en kampement uitbeeldt van de Franse Revolutie (1789) tot de Belgische Revolutie (1830). Ze bestaat niet uit één specifiek regiment, maar juist uit verschillende disciplines. R.O.N.A. gaat ten velde met het kanon als Zuid-Nederlandse of Pruisische artillerie, doorbreekt de Franse linies als 5de Lichte Dragonders of biedt extra strijdkrachten in de carré bij Belgisch-Nederlandse eenheden of de Pruisische Landwehr. Voor en na de veldslagen worden de soldaten goed verwend met Bourgondische maaltijden bereid door de kampvolg(ster)s en kunnen de materialen worden hersteld bij de smid. Naast de zo historisch mogelijke correctheid is het vooral een groep vrienden waar gezelligheid en amusement bovenaan staan. Leve de koning!

Amerika, 1860-1890.

6th Alabama

Het 6th Alabama volunteer corps(vanaf nu 6th AVC), was een vrijwillig infanterie korps afkomstig uit het diepe zuiden. Opgericht op 6 mei 1861. Nadat men tijdens gevechten merkte dat het initieel verkozen blauwe uniform zorgde voor verwarring en vuur van eigen troepen, is men overgeschakeld naar het bekende grijze “ jeancloth” uniform. En dat is wat wij nu ook gebruiken.
Het 6th AVC had zoals de meeste zuidelijke eenheden grote moeite met uniforme aankleding. En er heerst dan ook een grote verscheidenheid aan jassen, broeken, uitrusting en bewapening.
Er is zelfs veel ruimte voor buitgemaakt Noordelijk materieel.
Het 6th AVC is gedurende de oorlog door de wol geverfd en heeft veel schermutselingen en veldslagen doorstaan: Battle of Seven Pines, Battle of Sharpsburg (Antietam) en Batte of Fredericksburg om er een paar te noemen. En is bij uitstek een geschikte eenheid om uit te beelden binnen reenactment.
Door de aanwezigheid van contemporain fotomateriaal en zeer goede documentatie is het mogelijk om een zeer betrouwbaar beeld te creëren van een infanterist uit het 6th AVC. Ook is hoogwaardige reproductie uitrusting, kleding en bewapening ruim voor handen. Dit maakt het zeer aantrekkelijk voor de progressievere reenactor om te kiezen voor deze uitbeelding.
 
Living Wild West

Living Wild West is een eenmansgroep die het wilde westen van de 18deeeuw uitbeeldt. Hij is door zijn familie in contact gekomen met reenactment en na een bezoek aan Pullman City in Eging am See, viel zijn keuze op het Wilde Westen.

Gegoede Burgerij 1850-1900.

Aangejurkt

Wij zijn een gezelschap van familie en vrienden afkomstig uit de gegoede burgerij omstreeks 1850, die gaan picknicken. We vermaken ons met handwerken, spelletjes en schilderen.

Dag op Stand

Wij zijn een groep kennissen en vrienden, die het leuk vinden om gezamenlijk in prachtige kostuums de geschiedenis te ervaren.
Ieder jaar zoeken we een bijzondere plek in Nederland waar wij in passende kostuums het leven in het passende tijdsbeeld laten herbeleven.

Wij zullen tijdens dit evenement een plek creëren in laat Victoriaans en Edwardiaanse stijl. We laten de romantiek van weleer herbeleven. Rieten hoedjes, kanten en bloemen kleedjes, thee, zoete lekkernijen en ruisende rokken.

Zoals men in die tijd genoot van een high tea in de tuin tot een spelletje croquet zullen wij aan de bezoekers laten zien.

Olsder Art

King George en Queen Mary komen hun opwachting maken op landgoed Huis Doorn en dragen beide galakleding zoals ze werden gedragen bij officiële gelegenheden, met bijbehorende orders er medailles. King George V draagt het marinegala-uniform uit 1910, en draagt de borst ster van de Orde van de Kouseband met bijbehorende blauwe sjerp, de Orde van de Distel en het kruis van de Royal Victorian order. Queen Mary draagt een blauwe gala jurk met sleep, haar diamanten tiara en halsketting, de borst ster van de orde van de Kouseband met bijbehorende blauwe sjerp.

De Gracieuse

Het 19e eeuwse Gezelschap de Gracieuse verbeeld de periode 1840-1909 dit wordt vaak de Victoriaanse periode genoemd. De Gracieuse was een Nederlands damesblad wat een groot deel van deze periode is uitgebracht. Het bevatte verhalen, modeplaten, handwerkbeschrijvingen en naaipatronen en het werd vooral gelezen door de dames van de gegoede en hogere klasse. Tijdens het Historisch Festival Doorn zal onze groep  kleding uit de Belle Epoque periode (1871-1914) dragen. Want wij zijn van plan om tijdens het evenement een heuse Belle Epoque Picknick te gaan houden,  zoals de rijkere heren en dames uit die tijd ook zo graag hielden. Tijdens de picknick zal er voldoende tijd zijn voor activiteiten, zoals bijvoorbeeld onder andere handwerken, tekenen, diverse spellen en niet te vergeten eten en drinken. Schuif gerust even aan voor een praatje. We laten u graag zien waar we meebezig zijn en kunnen u ook de nodige uitleg geven over onze kostuums.

Eerste Wereldoorlog 1914-1918.

Westfront 1914-1918

De groep Westfront 1914-1918 van Levende Geschiedenis Vereniging MARS brengt het leven van de soldaten van het Franse 296e Regiment de Ligne en
de 32nd Infanterie Divisie van de American Expeditionary Force ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aan het Westelijke Front in beeld.

Het 296e Regiment de Ligne bestond van 1914 tot en met 1917 en vocht op verscheidene fronten, waaronder Picardie en Verdun.
De Franse soldaten, bijgenaamd “Poilus” (de behaarden), zijn duidelijk herkenbaar aan hun horizon-blauwe uniformen.

De 32ste Amerikaanse Infanterie Divisie arriveerde in het voorjaar van 1918 in Frankrijk en werd in de Elsas in de strijd geworpen.
Een Franse generaal die de aanval van de divisie gade sloeg noemde deze Amerikaanse soldaten: “Les Terribles”.
In Oktober 1918 nam de divisie deel aan het Meuse-Argonne offensief waar het zijn uiteindelijke nom-de-guerre en insignia verkreeg:
“The Red Arrows”, de rode pijlen op een kaart die een doorbraak van een vijandelijke linie aangeven.

Schlasta 6

Schlasta 6 is groep die het leven van Duitse piloten en ondersteunend personeel laat zien ten tijde van het laatste oorlogsjaar van de Grote Oorlog. Wat onze groep uniek maakt is dat wij een vliegtuig aan het nabouwen zijn van het type Halberstadt CLIV.

Een Schlachtstaffel (afgekort Schlasta) is een gespecialiseerde grondaanvalseenheid van de Duitse luchtmacht en werd vanaf eind 1917 ingezet voor tactische bombardementen, het ondersteunen van infanterie, luchtsteun bieden en het beschermen van verkenningsvliegtuigen.

De piloot, boordschutter, observant en monteurs van onze groep eten, drinken, slapen en gedragen zich zoals een Schlasta eenheid dit ook had gedaan tijdens de Eerste wereldoorlog en heten u van harte welkom om bij ons te komen kijken.

Nederland Neutraal en Nederland Paraat

“Oftewel mobilisatie 1914-18 en mobilisatie 1939-40.We maken een kampement met een veldkeuken waar in gekookt wordt. Deze wordt door beiden gebruikt, evenals de werkplaats voor wapens, motorfietsen en rijwielen. 5 meter lang, met werkbanken, gereedschappen, Ongeveer een 30 tal geweren en mitrailleurs. 2 motorfietsen, waarvan de Eysink uitgerust met een Schwartzlose en een BMW R12. Ook een ongeveer 8 fietsen.Een werkplaats voor Schoenen en Uniformen, een veldpost, een staftent en 4 of 4 Bell-tenten.Een marketentster met een waschplaats om de kleren van de soldaten te wassen. We zetten nog 2 originele Genietafels met bankjes neer, geweerrekken, fietsenrekken, etc, etc. Verder zijn we op een educatieve manier bezig met het publiek.”

Dames en Heren van Toen

De Dames en Heren van Toen beelden het burgerleven uit tijdens de twee wereldoorlogen;
hoe leefden de mensen toen, wat hield hen bezig?
Tijdens het Historisch Festival zullen wij strijden tegen onrecht en geweld. Net zoals tijdens de
Eerste Wereldoorlog zullen vertegenwoordigers van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht
als leden van de Anti-Oorlograad een ongewapende strijd voeren. Oorlog is niet heldhaftig en romantisch;
oorlog kent slechts slachtoffers en wij leren alleen van onze geschiedenis door op een realistische
manier naar oorlog te kijken. Op gezette tijden zal één onzer leden een originele speech van Aletta Jacobs
voordragen.
U bent van harte welkom bij onze mooie kiosk met gezellig terras, waar Nederlandse soldaten een groot
deel van hun traktement spenderen!

Gordons Living History

“Gordons Living History” is een groep die het leven van de Gordon Highlandersoldaten portretteert uit de eerste wereldoorlog (1914-1918). Hierbij hebben ze historisch accurate uitrusting, wapentuig en voeren ze exercities uit.

Front-Schwein (BE)

De Front-Schwein-groep heeft verschillende uitbeeldingen.

Allereerst het Sturm Abteilung Marine Korps in Vlaanderen. Dit was een eenheid van elitetroepen die vanuit Oostend ontscheept waren om in de loopgraven ge vechten. Dat om de Duitse verliezen na de Slag van Vlaanderen op te vangen. De groep beschikt over een machinegeweer MG 08.

De tweede uitbeelding is een Feld Lazareth. Het was een eerste hulppost waar de meeste gewonden werden behandeld en doorgestuurd werden naar militaire ziekenhuizen. De groep heeft veel materiaal van toen, zoals spuiten, verband, bedden, literatuur en nog veel meer.

Ten derde heeft de groep een luchtvaartstation. Hierbij is een plek voor een technicus. En een ruimte voor de piloten met al hun apparatuur, zoals kaarten, persoonlijke bezittingen en meer.

Sinds kort beschik Front-Schwein ook over eenheden van het Freikorps. Tijdens de Duitse Revolutie in 1919 heeft het Freikorps gevochten tegen de Spartakisten. De groep zal je hun uniformen en hun verhalen laten zien.

De Front-Schwein Group verwelkomt u graag op het Historisch Festival Doorn en laat u hun presentaties ontdekken.

Tweede Wereldoorlog, 1939-1945.

Front Nieuws

In de tijd van “fake news” en “click bait” is er dit jaar op het Historisch Festival Doorn extra aandacht voor nieuwsvergaring in het verleden! We kennen allemaal de zwart/wit filmbeelden uit de bioscoopjournaals waarmee de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog hun heldendaden en successen aan de bewoners van de bezette gebieden lieten zien. Hoe kwam dit beeldmateriaal tot stand? En hoe werd het materiaal bewerkt voor propagandadoeleinden? Frontnieuws geeft een kijkje in de wereld van de zogeheten “Kriegsberichter”, oorlogsverslaggevers die, in dienst van de Duitse Propagandamachine, aan alle fronten verslag deden van het verloop van de oorlog. Deze verslaggevers waren globaal in vijf groepen ingedeeld: Gruppe Wort (tekstschrijvers) Gruppe Bild (fotografen) Gruppe Film (filmers) Gruppe Rundfunk (radioverslaggevers) Gruppe Zeichnen (tekenaars) Frontnieuws probeert een divers beeld te geven van de werkzaamheden, uniformen en apparatuur van de Wehrmacht Kriegsberichter aan diverse fronten tussen 1939 en 1945. Daarnaast heeft Frontnieuws een bewust educatieve doelstelling; in een tijd van “Fake News” en “Alternative Facts” is de link met propaganda uit de Tweede Wereldoorlog gauw gelegd. In de nabije toekomst gaan we educatieve materialen ontwikkelen om ook de jongere bezoekers meer inzicht geven in de manier waarop beeldmateriaal kan worden gemanipuleerd om een (politieke) boodschap te verspreiden.

The Canadian Soldier

De 48th Highlanders of Canada hebben in de Tweedewereld oorlog gevochten vanaf 1944 in Italie en in 1945 in Noord West Europa waar ze als onderdeel van de 1ste Canadese Infanterie Divisie oa. Apeldoorn hebben bevrijd. Door het publiek kennis te laten maken met het dagelijks leven van de Canadese soldaat, proberen wij een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van onze bevrijders. Naast het demonstreren van gevechtshandelingen, laten wij vooral zien wat de militair deed om bijvoorbeeld te ontspannen, het verzorgen van de persoonlijke hygiëne en correcte exercitie. Al deze facetten samen genomen, wordt levende geschiedenis genoemd. Wij zijn met name trots op de kleine details die wij in onze uitbeelding aanbrengen om de Canadese soldaat zo compleet en authentiek mogelijk te portretteren.”

The Springboks

De VMD studie- en re-enactmentgroep The Springboks beeld de veel al vergeten Zuid Afrikaanse militair ten tijde van de Tweede Wereldoorlog uit. De overwinningen in Noord Afrika en Italië zijn mede te danken aan de Zuid Afrikaanse militairen uit alle gelederen en van alle achtergronden.
Als onderdeel van de Commonwealth lijkt de Zuid Afrikaanse militair veel op zijn Britse neef. De uitrusting en uniformen zijn dan ook zoveel mogelijk gemaakt naar Brits voorbeeld of geleverd door andere Commonwealth landen, zoals Canada en Australië. Zuid Afrika was niet voorbereid op de Tweede Wereldoorlog en bepaalde grondstoffen waren schaars. De Afrikaans gemaakte spullen zijn daardoor van een slechtere kwaliteit. Doordat de Afrikaanse militair alleen buiten Zuid Afrika ingezet kon worden als deze zich vrijwillig had aangemeld. Kregen zij op de schouders oranje/rode lusjes als teken van vrijwillige dienst. Hij of zij is ondanks het uniform altijd hieraan te herkennen.

VHM Warroom

De RAF-basis met plotting room.

Tijdens de Battle of Britain was de plottingroom hét zenuwcentrum op de RAF-basis. In deze kamer was overzicht en vanuit hier werd de verdediging gecoördineerd en aangestuurd.

Als vijandelijke vliegtuigen naderden, kregen de RAF-piloten het commando “scramble”. Vanaf dat moment stond de plottingroom vol met WAAFs. Informatie werd verzameld en op de plottingtable uiteengezet.

Tegenwoordige tijd, na 1945.

Spreewalders

Toen in 1989 de Berlijnse muur viel en een jaar later de DDR werd opgeheven, betekende dit ook het einde van de Koude Oorlog. Een paar jaar later werd in Nederland de Dienstplicht afgeschaft en leek deze periode in de vergetelheid te raken.

Jaren later werd er een groep opgericht die zich als doel had gesteld de Koude Oorlog te laten herleven. Niet het Nederlandse Leger maar juist onze toenmalige vijand, de NVA, kreeg onze aandacht. Vele oud dienstplichtigen kenden hun vijand alleen vanuit schimmige plaatjes achter in het Handboek Soldaat en uit de propaganda uit het Warschau Pact. Maar tegenover wie stonden wij nu eigenlijk? Hoe zag onze vijand er uit? Wat waren zijn gewoontes en gebruiken en welke wapens zeulden zijn mee? Op evenementen proberen wij deze dienstplichtige jongens (en meisjes), geleid door niets ontziende officieren, en misleid door een dictatoriaal regime, in beeld te brengen. Zonder enige vorm van verheerlijking of politieke sympathie.

In Doorn zetten wij als “Spreewalders” het kampleven neer zoals dat gebruikelijk was binnen de NVA landstreidkräfte. Met het basiskampement, verbindingsmateriaal, wapens, uniformering, voertuigen en vele andere voorwerpen willen wij iedereen kennis laten maken met dit stukje vergeten Koude Oorlog geschiedenis. Gewoon zoals het was…

Stichting Bartje Cie

Stichting Bartje Cie re-enactmentgroep 13 Infbat LMB RS, geeft gestalte aan de groene begin periode van het 13de Infanteriebataljon Luchtmobiel “Regiment Stoottroepen” in de jaren 1994 tot 1997. De Bartje Cie bestaat geheel uit Veteranen, oud militairen en enkele nog actief dienende militairen.

SOVIET-AFGHAN-WAR 1979-1989
345TH INDEPENDENT GUARDS AIRBORNE REGIMENT

Het 345e regiment is de eenheid van onze uitbeelding. We bestaan sinds februari 2014 en we vallen onder de vereniging Voorwaarts MARS.

Er is geen specifieke eenheid of compagnie uitgekozen, omdat in de jaren dat de eenheid in Afghanistan actief was, het regiment vanuit Bagram haar compagnieën in kleinere kampen heeft laten opereren. Ook al is de eenheid van 1979 tot 1989 actief geweest, ons streef jaar is vooral 1985.

Tijdens het Historisch Festival Doorn brengt Soviet Afghan War een amfibisch pantservoertuig mee: een BRDM-2, hiermee zullen zij ook rondrijden over het terrein!

41 DKO

Re-enactvereniging Dienstplicht Koude Oorlog (41 DKO) heeft als doel om de Nederlandse militaire cultuur gedurende de Koude Oorlog in beeld en geluid door de ogen van een dienstplichtige weer tot leven te brengen. Dit doet zij door gebruik te maken van originele voertuigen, tenten en materialen maar vooral door houding en gedrag welke in deze periode gebruikelijk was (voor zover dit anno nu nog mogelijk is).
Een belangrijk aspect is het hebben van plezier in hetgeen we doen (“we doen het vooral voor ons zelf”). Hierdoor wordt het geen toneelspel maar natuurlijk gedrag en als zodanig dus, de gehele dag door, herkenbaar voor de oudgediende en geeft het een goed beeld voor diegene die na de dienstplicht-periode groot geworden is.
Wij zouden zeggen: kom ons bezoeken en herleef uw eigen jeugd of, als je van na de dienstplicht-periode bent, zie hoe je (groot)vader ongeveer een jaar van zijn leven heeft doorgebracht.”

VMOO

De VMOO bestaat uit liefhebbers van oude militaire voertuigen uit de periode van de koude oorlog en dan de kant van onze toenmalige “tegenstander” de DDR. Die tijd ligt inmiddels al weer ver achter ons, maar onze vereniging wil zich graag verdiepen in die onderbelichte periode. Met behulp van authentieke uniformen, wapens en voertuigen proberen wij een stukje van deze periode voor de toekomstige generatie te bewaren. Onze doelstelling is om voertuigen en materiaal uit de voormalige NVA te restaureren en in stand te houden … daarnaast nemen wij deel aan evenementen.

De vereniging is uitsluitend geïnteresseerd in de historische en technische aspecten van de Oost Duitse militaire strijdkrachten en wijst dan ook alle politieke sympathie voor en/of verheerlijking van de voormalige DDR.

“Badger”

“Badger” is een re-enactmentgroep die met name de periode 1970 tot 1980 van de koude Oorlog uitbeeldt. De groep beschikt over originele voertuigen en uitrusting zoals in genoemde periode werd gebruikt. Badger geeft de bezoeker een beeld van een stafondersteuningseenheid van de “Royal Artillery” ter velde met o.a. een keuken, radio en verkenningsgroep.

SRDM

De mannen die nu bij SRDM ‘dienen’, zijn allemaal voormalige dienstplichtige marechaussees. Zij brengen de taken en rollen van de militaire politie (MP) in de jaren 70, 80 en 90 van de vorige eeuw tot leven. SRDM draagt daarbij de waarden uit die aan de rol van marechaussee waren verbonden: respect, taakvolwassenheid, discipline en kameraadschap. Tijdens de Nederlandse dienstplichtperiode, die duurde van 1946 tot 1996, hebben ‘slechts’ 33.000 mannen bij het Wapen van de Koninklijke Marechaussee gediend. Aan toelating tot de opleiding op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn, ging overigens een grondige selectie vooraf.

Historical Law Enforcement Group (BE)

Historical Law Enforcement Group is een vereniging die tot doel heeft de geschiedenis van de ordediensten uit te beelden. Dit omvat natuurlijk een zeer grote diversiteit in zowel periode als geografie. Daarom, en op vraag van de organisatie van Historisch Festival Doorn (waar wij graag aan tegemoet komen), hebben wij geopteerd om ons te richten op een welbepaalde periode in de (recente) geschiedenis waarbij een internationale samenwerking der ordediensten voorop stond. Dit jaar zullen wij tijdens het evenement deel uitmaken van de United Nations International Police Task Force of U.N.I.P.T.F. Deze werd ingezet voor een vredesoperatie van de Verenigde Naties in Bosnië en Herzegovina van 1996 tot 2003. De politiemacht nam als onderdeel daarvan de dagelijkse werking van de politie in Bosnië en Herzegovina waar, adviseerde deze en leidde agenten op. Daarnaast zorgden ze er ook voor dat verkiezingen geweldloos verliepen, hielpen ze vluchtelingen terugkeren en zoeken naar vermisten.

Kinderen van Woodstock

Woodstock 1969, the Summer of Love. Het was het eerste muziek festival van deze grote in een roerige tijd van oorlog en oorlog dreiging.

Het waren de hoogtij dagen van de hippie beweging, tegen de oorlog en tegen het kapitalisme.

Woodstock betekende muziek, liefde, drank en drugs en er is zelfs een baby geboren op het festival. Het gevoel van woodstock met de muziek, liefde en tegen de oorlog zetten wij als kinderen van woodstock neer in ons hippie kamp en tijdens onze anti war protesten.

Tijdens ons verblijf spelen wij een aantal nummers uit die tijd en is er de hele dag bij ons muziek uit de hippie tijd te horen.

Voor de kinderen (ook voor de volwassenen die zich nog kind voelen) staat er (water) verf klaar om een leuke kleine beschildering te maken op onze hippie bus zodat ook bezoekers een deel kunnen zijn van de nieuwe hippie beweging.

En de volgende groepen zijn er ook bij! 

Living History Group HollandDer Büchsenmeister (DE)Fornir Faegar
Royal Corps of SignalsAmerican Patrol

Vereniging Krijgshistorie Vesting Bourtange

FreetrappersBataljon JAEGERS Nr. 2785eme de infanterie de ligne
Les Conscrits de DavoutHMS Royal ArthurInfanterie Regiment 93 (DU)
North East Land Sea and Air Museum Tommy’s Sisters