Levende Geschiedenis

Prehistorie tot ca 500 v. Chr.

Keltische periode ca 500 v. Chr. – ca 44 v. Chr.

Branii

In het kleine kampement van Branii is het goed vertoeven. De bewoners laten zien hoe het leven er in de ijzertijd, de tijd van de Kelten, in Nederland en omgeving aan toe ging. Natuurlijk kun je zien hoe ze kookten op houtvuur en hoe de kleding werd gemaakt. Maar ook ambachten als het bewerken van textiel, leer, hout en metaal worden getoond en je kunt er van alles leren over kruiden, de natuur, het leven en de dood. En als het nodig is zullen de leden van Branii de wapens oppakken om hun kamp te verdedigen! Dus kom gezellig langs bij Branii en laat je meevoeren naar de tijd van de Kelten.

Romeinse Tijd ca 44 v.Chr. – 476.

Bandjes en Wantjes ? Vlag van België

Bandjes en Wantjes is een ambachtelijk project van Dorris Van Campen. Nieuwsgierig naar hoe mensen door de loop van de tijden hun vaardigheden ontplooiden en verbeterden om te kunnen overleven, probeert Dorris die ook uit en maakt ze toegankelijk voor toeschouwers. Spinnen, wol verven met natuurlijke producten, verschillende vormen van weven, naaldbinden, borduren en sprangen, alles wil zij uitproberen. Daarnaast is er ook de grenzeloze honger naar geschiedenis. Wie bij Bandjes en Wantjes terechtkomt, krijgt steevast een goed verhaal te horen.

Kwerer ? Vlag van Duitsland

De Kwerer-stam is gekleed in traditionele kostuums van mensen uit de Elbe rond het jaar 0. Als Germaanse mensen van de 1e eeuw, die betrokken zijn geweest in de strijd tegen Varus, kijken we uit naar een strijd tegen eventuele Romeinse deelnemers aan het Historisch Festival.

Franken en Saksen, ca 480-800. 

Viking periode ca 800 – 1000.

Hoge Middeleeuwen 1100-1300.

Hodoiporía

Vanuit een lange interesse in de historie van het Oost Romeinse rijk, beter bekend als het Byzantijnse Keizerrijk, volgt in 2020 de overstap naar Levende Geschiedenis. Hoe kan het zijn dat een rijk, dat 1123 jaar bestaan heeft, zo onbekend of onbemind is? Middels de uitbeelding van een 11e eeuws gezin dat op reis is willen we de bezoeker kennis laten maken met de geuren en kleuren van Constantinopel. Wat droegen zij voor kleding, wat aten ze en wat deden ze in hun vrije tijd.
Deze vragen proberen we middels onderzoek en experimenten te beantwoorden, we beginnen hier kleinschalig mee en hopen dit over de jaren uit te bouwen.
Kom langs en ervaar het nabije oosten in de middeleeuwen.
Het Byzantijnse rijk is het Oostelijke deel van het Romeinse rijk, dit deel bleef in stand nadat het westelijk deel van het Romeinse rijk uit elkaar viel en eindigde op 29 mei 1453 na de belegering en inname van Constantinopel door Sultan Mehmed II.

Late Middeleeuwen 1300-1500.

Wentwood Company

The Wentwood Company is een 15e eeuwse re-enactmentgroep. Wij beelden een huurlingengroep uit, afkomstig uit de regio van Wentwood Forest te Wales. Na omzwervingen door Europa, zijn we terechtgekomen in Italië. Als één van de vele huurlingengroepen aldaar hebben we ons aangesloten bij het grote huurlingenleger van Sir John Hawkwood.

Tachtigjarige Oorlog 1568-1648.

The Red Regiment ? Vlag van het Verenigd Koninkrijk

The Red Regiment was founded in 2008 to bring UK reenactors over to events in Europe. Since then we have fought in the Netherlands, Germany, France, Spain, Poland, Slovakia and Ukraine.We represent a mercenary infantry Regiment of the early to mid-17th C and specialise in assault and siege work.A few of us attended the event at Vorden in 2016 and it is our great pleasure and an honour to be at Doorn in 2020.We look forward to meeting all the audience and different reenactors that come along for the weekend.

Lange 18e eeuw, 1700-1800.
Allemansend
We schrijven het jaar 1705 en de wereld is in oorlog vanwege de Spaanse successiecrisis. Zeevaarders mochten, met een door de Nederlandse Republiek verstrekte commisie- of kapersbrief, vijandelijke schepen vrij aanvallen. Er zat wel een nadeel aan: de hele buit moest ingeleverd worden aan een rechter die besliste of de kaping volgens de regels en wetten was gegaan. Daarna werd de buit per opbod verkocht en na aftrek van belastingen, opslagkosten en een aantal steekpenningen, ging de winst naar de reder en scheepsbemanning. De lading kon echter ook illegaal verkocht worden, waar meer geld mee verdient kon worden, maar zonder kapersbrief was dit niet alleen schending van het oorlogsrecht, maar ook piraterij, waar de doodstraf op stond.
 
Paddy Irish Immigrant 1756 – 1783
Paddy beeldt een Ierse immigrant uit in de 18de eeuw. Na het dienen in de zevenjarige oorlog bij een van de Irish Brigades aan Franse zijde tegen England, is Paddy naar Amerika vertrokken.
In deze tijd trok hij rond als longhunter ( jager ) door de bossen en raakte hij bevriend met de Seneca indianen. Bij hen leerde hij oa vingerweven.
Hierna settelde hij zich op het platteland van Pennsylvania en ben begon als folkzanger en bodhran-speler. Hij speelde aardig wat af in de tavernes
Amerika stond in 1775 aan de vooravond van de Onafhankelijksoorlog en dus werd Paddy ingelijft als minutemen van de staatsmilitie van Pennsylvania.
Na de strijd tegen de Engelsen zette Paddy zijn leven als folkmuzikant voort.
HMS Essex  File:Flag of Germany.svg
Tijd: 1775. Plaats: ergens in de koloniën. Gevaarlijke tijden, er hangt oorlog in de lucht, de zee rond West-Indië is niet langer veilig. Smokkel, vijandige schepen en piraterij bedreigen de handelsroutes van de Britse kroon. Corruptie domineert de Britse Oost-Indische Compagnie. Een kleine eenheid van His Majesty’s Marines vaart rond met het fregat HMS Essex om de wet, orde en royalty te verzekeren …
HMS Essex is een gemeenschap van Britse mariniers (de “Redcoats”), leden van de Royal Navy (“Tar Jackets”) en begeleidende burgers (“Camp Followers”). We willen de geschiedenis van de late achttiende eeuw tot leven brengen, in Groot-Brittannië en vooral in de koloniën, en de werelden van een officier, eenvoudige Britse soldaat, matroos of burger van die tijd dichterbij geïnteresseerd publiek brengen, zij het met een dagelijks kamp leven, drills, schijngevechten of korte demonstraties.
 
A.R.E.S.
A.R.E.S (Artillerie, Ruiterij & Soldaten) is een re-enactment vereniging die verschillende historische periodes tot leven brengt. Onze werkgroep ruiterij is gespecialiseerd in het uitbeelden van de paardrijkunst door de eeuwen heen; van Middeleeuwse ridders en Napoleontische cavalerie, tot veedrijvers in het Wilde Westen en rijmeesters aan het hof van Versailles.
Tijdens Historisch Festival Doorn zullen onze reenactors en hun paarden het leven in de Pruikentijd (ca. 1774) aan het hof van Versailles ten tijde van Koning Louis XVI laten zien. Dit was een onrustige periode in de Franse geschiedenis, waarin de kloof tussen de aristocratie en de gewone burgers, tussen extravagante rijkdom en extreme armoede, steeds groter werd. Dat leidde uiteindelijk tot de Franse Revolutie, waarbij Louis XVI en zijn vrouw Marie Antoinette in 1793 jammerlijk aan hun einde kwamen onder de guillotine. 
Gelukkig gaat het er in onze display vrolijker aan toe; wij laten het hof van Louis XVI zien tijdens zijn hoogtijdagen. Versailles was een middelpunt van mode, cultuur, architectuur en de schone kunsten. Paardrijden had aan het hof in deze tijd niet uitsluitend militaire toepassingen, maar was tot een kunst verheven. Eén van de grondleggers van de klassieke rijkunst, François Robichon de la Guérinière (1688-1751), was Grande Écurie (hofstalmeester) aan het Franse hof en directeur van du Manège des Tuileries. Tijdens het weekend zullen wij tijdens demonstraties te paard de rijkunst van la Guérinière nieuw leven inblazen. 

Bliadhna Theàrlaich

Wij zijn een levende geschiedenis groep die de tijd uitbeelden die in het Schots Gaelic bekend stond als Bliadhna Theàrlaich (het jaar van Charles). “Charles” verwijst naar Charles Edward Stuart, ook beter bekend als Bonny Prince Charlie. Het jaar waar het hier over gaat begint midden 1745 en loopt tot midden 1746. Het was de tijd dat Charles in Groot-Brittannië was en is nadien beter bekend geworden als de Jacobitische opstand van ’45.

De Jacobieten wilden (de afgezette koning) James Edward Francis Stuart terug op de Britse troon in plaats van George II van Hanover.

De leden van deze groep beelden mensen uit die op een of andere manier betrokken waren bij de gebeurtenissen die zich afspeelden in deze tijd. De mogelijkheden van wat er uitgebeeld kan worden is zeer uitgebreid, wat is zoal mogelijk : Schotse Highlanders,, Lowlanders, Engelse Jacobieten, Royal Eccossais (Schotse troepen in Franse dienst), Ierse troepen in Franse dienst, Britse Redcoats, Schotse en Engelse kampvolgers en burgers.

Napoleontische periode, 1793-1815.

Bataillon Jaegers

Het Bataillon Jaegers is opgericht in 1812 en ontbonden in 1818. De werkgroep houdt zich bezig met re-enactment uit de periode Napoleontische Oorlogen, 1795 tot 1818 en beeld uit een peloton Nederlandsche Jaegers te voet. Zij heeft ten tijde van cantonering zuid van Brussel dicht aan de grens gestaan en moedig deelgenomen aan de slagen bij Quatre-Brass en Waterloo en aan de achtervolging van het Franse leger naar Parijs, waarbij diverse hevige schermutselingen hebben plaats gevonden. Door de werkgroep wordt het leven van deze eenheid zo nauwkeurig mogelijk uitgebeeld gedurende het gehele evenement. Het Jaeger Bataljon Nr 27 stond bekend als een goed gedrillde eenheid en dat beelden wij als werkgroep ook uit. Dat kan alleen worden bereikt door goede motivatie, oefening en training tijdens de evenementen.

Amerika, 1860-1890.

Gegoede Burgerij 1850-1900.

Aangejurkt

Wij zijn een gezelschap van familie en vrienden afkomstig uit de gegoede burgerij omstreeks 1850, die gaan picknicken. We vermaken ons met handwerken, spelletjes en schilderen.

De Gracieuse
De Gracieuse is een gezelschap van gegoede burgers uit de Belle Epoque periode (1880-1909). Houdt wederom hun jaarlijkse picknick. Onder het genot van talloze kopjes thee en zoete versnaperingen worden herinneringen opgehaald aan eerdere reizen en de volgende gezamenlijke vakantiebestemming bepaald.
De professor en zijn vrouw denken aan het mooie Egypte. Zij hopen daar het aangename met het nuttige te verenigen. Door een reis over de Nijl te maken en een opgraving te bezoeken. Het andere echtpaar is minder eensgezind. Hij denkt aan een sobere kampeervakantie in het mooie rustige Denemarken. Zijn vrouw echter wil graag het exotische en kleurrijke Turkije bezoeken of een rit maken in de luxe stoomtrein de Oriënt Express. De twee kunstenaar uit het gezelschap, houden het wat dichter bij huis en dromen van een bezoek aan Parijs. Vooral de kunstenaarswijk Montmartre heeft hun bijzondere interesse.

Eerste Wereldoorlog 1914-1918.

Nederland Neutraal en Nederland Paraat

“Oftewel mobilisatie 1914-18 en mobilisatie 1939-40.We maken een kampement met een veldkeuken waar in gekookt wordt. Deze wordt door beiden gebruikt, evenals de werkplaats voor wapens, motorfietsen en rijwielen. 5 meter lang, met werkbanken, gereedschappen, Ongeveer een 30 tal geweren en mitrailleurs. 2 motorfietsen, waarvan de Eysink uitgerust met een Schwartzlose en een BMW R12. Ook een ongeveer 8 fietsen.Een werkplaats voor Schoenen en Uniformen, een veldpost, een staftent en 4 of 4 Bell-tenten.Een marketentster met een waschplaats om de kleren van de soldaten te wassen. We zetten nog 2 originele Genietafels met bankjes neer, geweerrekken, fietsenrekken, etc, etc. Verder zijn we op een educatieve manier bezig met het publiek.”

Schlasta 6
Schlasta 6 staat voor Schlachtstaffel 6, een van de groepen grondaanvals vliegtuigen van de Duitse luchtmacht in 1918.  De vliegtuigen deden toen al wat nu de Amerikaanse A10 en de Russische Frogfoot doen. Nederland heeft daarvoor de Apache helikopter, geen vliegtuig, maar deze doet hetzelfde werk. 
 
Onze groep bestaat uit 5-6 man die als kernstuk de Halberstadt CL IV hebben. Dit is een vliegtuig dat speciaal hiervoor gebouwd werd. Verder hebben we een “werkplaats“ luifel, keukentent en slaaptentjes. Begonnen in 2014 met een advertentie in het AD waarin mensen gevraagd werden die belangstelling hebben om het toestel 1 op 1 te bouwen, is dit nu het resultaat. De CL IV is gedoneerd aan het Nederlands Transport Museum te Nieuw-Vennep waar het verder afgebouwd wordt als toestel van de Automobiel Maatschappij In Twenthe – AMIT in Hengelo, uit 1920. Voor re-enactment gebruik wordt het dan weer “Duits” gemaakt. 

Dames en Heren van Toen

Wilt u weten welke reizen er te boeken zijn naar de slagvelden en loopgraven in België en Frankrijk anno 1920? Kom dan naar het reisbureau van DaHeTo. U kunt er informatie krijgen over de verschillende reizen. Of toeristen ontmoeten die al enthousiast zijn, al een reis geboekt hebben en klaar staan voor vertrek. Zij gaan in België of Frankrijk de gebieden bezoeken waar tijdens de oorlog gevochten is en met eigen ogen zien hoe de soldaten in de loopgraven hebben geleefd. 

Kom dus op 11 of 12 juli tijdig naar dit goedlopende reisbureau om van onze reisagenten meer te weten te komen over deze interessante reizen. We kunnen een weekendarrangement bieden met hotelovernachting of een eendaagse reis naar België. De reizen zijn per comfortabele autobus of per trein. Het reisbureau bestaat sinds kort en we staan geregistreerd in de Michelingids, dus we zijn betrouwbaar. 

Tweede Wereldoorlog, 1939-1945.

Tegenwoordige tijd, na 1945.

VMOO

De VMOO bestaat uit liefhebbers van oude militaire voertuigen uit de periode van de koude oorlog en dan de kant van onze toenmalige “tegenstander” de DDR. Die tijd ligt inmiddels al weer ver achter ons, maar onze vereniging wil zich graag verdiepen in die onderbelichte periode. Met behulp van authentieke uniformen, wapens en voertuigen proberen wij een stukje van deze periode voor de toekomstige generatie te bewaren. Onze doelstelling is om voertuigen en materiaal uit de voormalige NVA te restaureren en in stand te houden … daarnaast nemen wij deel aan evenementen.

De vereniging is uitsluitend geïnteresseerd in de historische en technische aspecten van de Oost Duitse militaire strijdkrachten en wijst dan ook alle politieke sympathie voor en/of verheerlijking van de voormalige DDR.

41 DKO

Re-enactvereniging Dienstplicht Koude Oorlog (41 DKO) heeft als doel om de Nederlandse militaire cultuur gedurende de Koude Oorlog in beeld en geluid door de ogen van een dienstplichtige weer tot leven te brengen. Dit doet zij door gebruik te maken van originele voertuigen, tenten en materialen maar vooral door houding en gedrag welke in deze periode gebruikelijk was (voor zover dit anno nu nog mogelijk is).Een belangrijk aspect is het hebben van plezier in hetgeen we doen (“we doen het vooral voor ons zelf”). Hierdoor wordt het geen toneelspel maar natuurlijk gedrag en als zodanig dus, de gehele dag door, herkenbaar voor de oudgediende en geeft het een goed beeld voor diegene die na de dienstplichtperiode groot geworden is. Zou zeggen: kom ons bezoeken en herleef uw eigen jeugd of, als je van na de dienstplichtperiode bent, zie hoe je (groot)vader ongeveer een jaar van zijn leven heeft doorgebracht.

Association historique de la Légion Étrangère en Indochine, Les Casse-cou

Al ruim 20 jaar vormen we een kleine re-enactment met interesse in het Franse vreemdelingenlegioen in Indochina, vanwege onze eigen familiegeschiedenis. We laten graag delen van de achtste compagnie van de 3.REI zien in de tijd van 1948 tot 1953. Onze groep heet Association historique de la Légion Étrangère en Indochine, Les Casse-cou.

We bouwen een klein kamp op gelegen in de buurt van de Colonial Road 4 (Route Coloniale 4), om de weg te beschermen. En we tonen het dagelijks leven van een legionair in die tijd, met kampleven, patrouilles, compleet met tekens, insignes, wapens, uniformen en uitrusting.