Levende Geschiedenis

Prehistorie tot ca 500 v. Chr.

Prehistory Alive Worldwide

Prehistory Alive Worldwide (PAW), brengt u in contact met onze voorouders van de steentijd tot ijzertijd!
PAW zal dit jaar voor het eerst hun mesolithische kampement opslaan bij verschillende festivals en neemt u mee terug naar de jager/verzamelaars uit de steentijd. Hoe werd er in die tijd eigenlijk vuur gemaakt? Hoe werden huiden bewerkt? Gekookt? Of gereedschappen gemaakt? PAW laat jullie door middel van uitleg, demonstraties en activiteiten zien hoe zij denken dat het er ca. 10,000 jaar geleden uit gezien heeft.
Sinds 2016 organiseert én verzorgt Prehistory Alive Worldwide onder andere lessen, vermaak op evenementen en workshops in oude ambachten, waarbij ze nauw samenwerken met vakexperts in binnen- en buitenland. U kunt bij PAW terecht voor onderwerpen als leerlooien, vuursteenbewerking, manden vlechten, netten breien en nog veel meer!
U bent van harte welkom om het kampementje te bezoeken op Historisch Festijn Vorden!
Meer informatie:
Facebook: https://www.facebook.com/prehistoryalive/
Website: http://www.prehistoryalive.com/

Gwylan

Gwylan is groep die het leven in het westen van Noord-Brabant uitbeeld rond 800 v.Chr. Ze laten verschillende ambachten en overlevingstechnieken zien uit deze Vroege IJzertijd zoals het bewerken van vuursteen, mandenvlechten, sprangen, naaldbinden en vissenleer maken. Het kampement proberen ze zo historisch correct mogelijk aan te kleden en alles is nagenoeg allemaal zelf gemaakt.

De leden van Gwylan hebben een zeer grote kennis van de Prehistorie, dus vraag gerust!

Keltische periode ca 500 v. Chr. – ca 44 v. Chr.

Deuoxtonion

Deuoxtonion betekent letterlijk: “Van Goden en mensen” en is een groep enthousiastelingen met een passie voor de oudste geschiedenis van onze streken, met de late ijzertijd in het bijzonder. Vanuit de diepe overtuiging dat veel mensen nog steeds een vertekend beeld hebben van onze voorouders proberen wij via ons project in de levende geschiedenis een impressie te geven van het dagelijks leven van een uitgebreide ijzertijdfamilie uit het jaar 60 voor onze jaartelling, net voor de inval van de Romeinen in onze streken.

Meer informatie:
Facebook: https://www.facebook.com/Deuoxtonionvzw/

Branii

In het kleine kampement van Branii is het goed vertoeven: het vuur brandt altijd voor warmte, thee en/of het eten. De bewoners laten zien hoe het leven er in de late bronstijd en vroege ijzertijd, de tijd van de Kelten, in Nederland en omgeving aan toe ging. Natuurlijk kun je zien hoe ze koken op houtvuur en hoe de kleding gemaakt wordt. Maar ook ambachten als het bewerken van leer, hout en metaal worden getoond en kun je er van alles leren over kruiden, de natuur, het leven en de dood. En als het nodig is zullen de heren van Branii de wapens op pakken om hun kamp te verdedigen!

Dus kom gezellig langs bij Branii en laat je mee terug voeren naar de tijd van de Kelten.

Romeinse Tijd ca 44 v.Chr. – 476

Pax Romana

Slaven knapten in de Romeinse tijd de lastige en vuile klusjes op en moesten alles doen wat hun meesters en meesteressen hun opdroegen. Ze werden gezien als huishoudelijk en industrieel apparatuur en net als apparatuur werden slaven op markten gekocht en verkocht.

Pax Romana staat op het Historisch Festijn Vorden met zo’n slavenmarkt. Er wordt koopwaar vanuit alle hoeken van het Romeinse Rijk aangeboden: reusachtige Germaanse krijgsgevangenen die handig zijn als bodyguard, knappe slavinnetjes voor al uw pleziertjes, Griekse schrijvers die u goed kunnen dienen als boekhouder: als het niet op de markt staat, dan wilt u het niet hebben.

De slaven worden goed in de gaten gehouden door de bewakers, dus vrouwen en kinderen zijn veilig voor het slavenschorem. Op vaste tijden zal er een openbare veiling plaatsvinden, waarbij geboden kan worden op de mooiste exemplaren. Misschien neemt u aan het eind van de dag wel zo’n prachtig koopje mee naar huis.*

* Let op: garantie tot de uitgang, ruilen is niet mogelijk, en waardebonnen worden niet geaccepteerd!

Meer informatie:
Website: www.paxromana.eu
Facebook: https://www.facebook.com/Pax-Romana-884877781555521/

Franken en Saksen, ca 480-800. 

Tungrii

Wij zijn de groep Tungrii, een inheems laat-Romeinse groep in de Merovingische periode. Oorspronkelijk is het een Duits Keltische stam die door Caesar naar het land rondom Tongeren is verplaatst.

 

Viking periode ca 800 – 1000.

Frøkn Refr

‘Frøkn Refr’ staat voor “Moedige Amberkleurigen,” ofwel “Moedige Vossen” Deze groep bestaat uit verschillende families die samen laten zien hoe het dagelijks leven eruit ziet in de Vikingtijd. Ze beoefenen oude ambachten zoals bandweven, maliën maken, koken, maar ook hout en leer bewerken. Naast ambachtslui zijn de leden van Frøkn Refr ook vechters die de groep verdedigen, al kunnen de dames van de groep ook wel een flinke mep uitdelen met een een houten lepel of een stalen pan.

Frøkn Refr staat altijd open voor een praatje en een lach, dus kom op Historisch Festijn Vorden rustig even binnen bij hun kamp.

Meer informatie:
Website: http://frokn-refr.nl/

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/31963854_1670576136369987_755887903061573632_n.jpg?_nc_cat=0&oh=25901838d1d3ded833347a04f432d45b&oe=5B858719

Niflheim Vikings

De Niflheim Vikings zijn vijf jaar geleden het re-enactmentavontuur aangegaan en sinds die tijd gegroeid van drie tenten tot een gezellig, klein vikingdorpje. Naast Nederlandse evenementen zijn ze op hun zwerftochten ook naar België en Duitsland uitgeweken.

In hun kampement laten ze verschillende vroegmiddeleeuwse ambachten zien en maken ze graag een praatje met u: zo kunt u alles te weten komen over hoe de groep het dagelijks leven uit die periode uitbeeldt. Daarnaast hebben de Niflheim Vikings ook stoere vechters die u geregeld in actie kunt zien met de verschillende wapens en technieken uit die tijd.

Iedereen is van harte welkom bij hun kampvuur om de sfeer te proeven en kennis te maken met de groep.

Hoge Middeleeuwen 1100-1300.

Het jaar onzes Heeren 1248. Een groep Hospitaalridders start vanuit uit de commanderijen van Nijmegen om deel te nemen aan de zevende kruistocht. Zij zijn onderweg naar Aigues-Mortes in zuid Frankrijk, waar zij, onder de vlag van Koning Louis IX, het zwaard opnemen tegen de Saracenen.

De Hospitaalridders is een reenactmentgroep die laat zien hoe het er in de dertiende eeuw aan toegaat, zowel in- als buitenom het kampement. Op het kampement zelf wordt er historisch gekookt en gegeten, en zullen er ook ambachten uit deze tijd worden beoefend. Het kamp en de klederdracht wordt zo historisch mogelijk neergezet.

Deze krijgsmonnikken geven uitleg over de wapens en uitrusting die werd gebruikt in 1248. Doormiddel van exercities blijven de monniken in vorm voor de veldslagen en wordt er ook onderling geoefend met bijvoorbeeld het zwaard, om de behendigheid hoog te houden. Onder de taken van de monniken vallen het voorbereiden en uitvoeren van de mis, het gebed voor het eten, de zegening voor een veldslag en een rondgang om de gevallenen op het slagveld te eren.

Late Middeleeuwen 1300-1500.

Compagnie van Cranenburgh

De Compagnie van Cranenburgh stelt een groep huursoldaten voor uit de jaren zeventig van de 14e eeuw. Deze Compagnie verhuurt zich aan de verschillende strijdende facties die de Lage Landen kenden in deze periode. Vanwege de familiebanden tussen de Cranenburghs en de familie Van Wassenaer strijdt de Compagnie veelvuldig aan Hoekse zijde. Maar niet alleen de bekende factiestrijd van Hoeken en Kabeljauwen vormden een toneel voor de krijgskunsten van de Compagnie van Cranenburgh, ook hebben we ervaring opgedaan in de strijd tussen Heeckerens en Bronckhorsten in Gelre, Schieringers en Vetkopers in Friesland en de Brabantse successieoorlog.

’t Ambachts Ghylde

Tijdens Historisch Festijn Vorden vindt u ook het gezellige kamp van ’t Ambachts Ghylde. Deze groep historische ambachtslieden laat verschillende ambachten zien van vroege tot late middeleeuwen. Het is een feest van zien, meemaken en uitproberen voor de bezoeker.

Onze ambachtslieden zijn goed bereist en laten spullen en technieken zien die komen van heinde en ver, en vertellen de prachtigste verhalen over hun ambacht.

Pas hoedjes bij Hoedemaaker. Bij Elävä wordt vuur gemaakt en wilgenkralen. Snuif aan de wierook van de mysterieuze oosterse handelaren van Aurum et Argentum. Maak een kaars bij de Marskramer of snuffel tussen de amuletten bij de Houtman. Doe een spelletje of loop langs bij één van onze andere ambachtslieden.

Overal is er wat te doen en zijn er soms miniworkshopjes waar je zelf iets kunt maken of uitproberen. Ook hebben onze ambachtsmensen allemaal hun prachtige handgemaakte spullen te koop. Kortom, dit kampement is er eentje dat je niet mag missen.

Tachtigjarige Oorlog 1568-1648.

Borgerij Berghen opden Zoom 

De Borgerij Berghen opden Zoom vertegenwoordigt het burgerstadsleger uit Bergen op Zoom tussen 1600 en 1648.

Er worden op een authentieke en educatieve wijze demonstraties gegeven tijdens evenementen en op scholen, er worden veldslagen nagespeeld, demonstraties van zwaardvechten en/of het hanteren van een spies of roer gegeven. Natuurlijk zijn ook de kanonnen aanwezig zodat er in de directe omgeving oorverdovend kanongebulder en schoten van de roeren hoorbaar zijn.De Borgerij bestaat uit een twintigtal Borgers, markertentesters en koks (Poorters) actief om tijdens de optredens het geheel meer cachet te geven.Voor het uitvoeren van de verschillende exercities wordt gebruik gemaakt van de Wapenhandelinghe van Jacob de Gheijn.
Daarnaast wordt de Borgerij vergezeld door marketentsters en koks.

Compagnie Onversaegt

Compagnie Onversaegt slaat ook in 2018 weer zijn kampement op, op het Historisch Festijn Vorden. We maken zoals de vorige twee edities graag deel uit van dit evenement. Deze groep richt zich op het zo authentiek mogelijk uitbeelden van het leven van een compagnie huursoldaten ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog in de zeventiende eeuw. Dit jaar zullen ze met een recordaantal mensen aanwezig zijn. We worden versterkt door leden van andere re-enactmentgroepen waarmee we bevriend zijn geraakt op de eerdere edities van Historisch Festijn Vorden! De Compagie Onversaegt heeft er zin in!

Meer informatie:

E-mailadres: onversaegt@gmail.com

Facebook: https://nl-nl.facebook.com/onversaegt/

Compagnie te Voet van vereniging MARS

Deze Compagnie is direct uit 1600 gestapt, inclusief piekeniers, musketiers en het essentiële kampgevolg. Ze proberen hierbij een zo waardig mogelijke uitbeelding neer te zetten die zonder meer terug naar de slag bij Nieuwpoort gestuurd kan worden. Hun kleding en uitrusting is zo authentiek mogelijk nagemaakt en ook het kampleven is zoals toen.

Soldaten worden ‘s ochtends wakker getrommeld voor appèl en hun aanwezigheid word gecontroleerd. Er wordt geoefend in het vechten met piek en musket, de compagnie traint als één geheel en marst voorbij met vliegend vaandel en slaande trommels.

‘s Avonds wordt de taveerne gedraaid door winstgierige uitbaters, er wordt muziek gemaakt en er is volop vermaak voor de dorstige soldaten tot de tap toe gaat.

Ben je benieuwd hoe het leger van prins Maurits ten strijde trok? Kijk dan uit naar het oranje, wit, blauw van de Compagnie te Voet!

Meer informatie:
www.dutchrevolt.nl
www.facebook.com/Dutchrevolt

Clans of Caledonia 

Sir David Balfour Regiment of Foote
2nd Regiment of the Scots Brigade/Dutch Infantry Regiment 603a

In 1568 werden ongeveer tien militaire compagnieën naar Nederland gestuurd, namens koningin Elizabeth I. Zijn wilde haar geloofsgenoten ondersteunen in de strijd tegen de Spanjaarden. In 1572 werden deze compagnieën verenigd in de “Schotse Brigade”, welke meer dan tweehonderd jaar heeft voortbestaan. Een van de eerste commandanten waren Sir Henry Balfour (tussen 1574-1580) en Barthold Balfour (tussen 1586-1594).

De naam Balfour leidde deze “Schotse Brigade” gedurende vele generaties, waaronder ook tijdens de tachtigjarige oorlog. De re-enactmentgroep “Clans of Caledonia” beeldt de “2nd Regiment of the Scots Brigade” uit tussen 1629 en 1639, onder leiding van Sir David Balfour. Deze brigade was toen gestationeerd in Utrecht en staat in de Nederlandse militaire geschiedenis bekend als Infantrieregiment 603a.

Nieuwe tijd, ca 1650-1800.

Het Korps Sappeurs, Mineurs en Pontonniers

Het Korps Sappeurs, Mineurs en Pontonniers is een vereniging met als hoofduitbeelding de eerste compagnie Sappeurs in Nederlandse dienst in de periode 1813-1814.

Het korps was de voorloper van de huidige Genie en houd zich bezig met het bouwen en afbreken van verdedigingswerken, bruggen en stellingen. Onze vereniging probeert zoveel mogelijk technieken en gereedschappen uit de sappeurshandboeken te gebruiken en op deze wijze een historische beeld neer te zetten.

Allemansend

We schrijven het jaar 1705 en de wereld is in oorlog vanwege de Spaanse successiecrisis. Zeevaarders mochten, met een door de Nederlandse Republiek verstrekte commisie- of kapersbrief, vijandelijke schepen vrij aanvallen. Er zat wel een nadeel aan: de hele buit moest ingeleverd worden aan een rechter die besliste of de kaping volgens de regels en wetten was gegaan. Daarna werd de buit per opbod verkocht en na aftrek van belastingen, opslagkosten en een aantal steekpenningen, ging de winst naar de reder en scheepsbemanning. De lading kon echter ook illegaal verkocht worden, waar meer geld mee verdient kon worden, maar zonder kapersbrief was dit niet alleen schending van het oorlogsrecht, maar ook piraterij, waar de doodstraf op stond.

Artifex Magnus

Artifex Magnus is een tijdelijke aanduiding voor een werkgroep die zich wil richten op de civiele ambachten uit de 17e eeuw. Het idee is ontstaan op de Bataviawerf in Lelystad tijdens de dagen van “leven aan boord” onder de enthousiaste leden die meer willen doen dan alleen aan boord van het schip te staan. Nog pril in de schoenen en erg zoekende naar mogelijkheden zijn de deelnemers erg geïnspireerd en vooral ontzettend enthousiast. Het doel is om uiteindelijk een mooie display van ambachten te tonen voor het publiek en de desbetreffende informatie over de ambachten te delen.Van bottelier, scheepskok en zeilmaker, van timmerman tot koopman,  soldaat tot aan predikant. Het was aanwezig aan boord van een klassiek VOC schip. Zij waren de pioniers die de wereld over trokken, zij waren de mensen die zich in het onbekende land huisde en steden stichten.

 Schotse Jacobieten, ca. 1715-1746.

Clan MacBran

Clan MacBran beeldt een kamp van achttiende-eeuwse Jacoieten uit Schotland uit. Deze volgelingen van de verbannen koning James de Zevende proberen hem weer op de troon van Engeland te krijgen. Naast het dagelijks leven in het kampement van de Jacobieten, waarin diverse ambachten te zien zijn en historisch eten bereid wordt, worden er ook dingen gedemonstreerd zoals: wapens en bijbehorende vechttechnieken en hoe klederdracht uit die tijd gedragen werd, zoals de arisaid voor de dames en de bekende great kilt voor de heren.

Napoleontische periode, 1793-1815.

2de Grenadier Compagnie

Het 2e bataillon grenadier compagnie bestaat uit een groep enthousiaste leden die een Nederlandse eenheid uitbeeld uit de Bevrijdingsoorlog (1813-1815). Dit bataillon heeft dapper meegevochten tijdens de Slag bij Waterloo tegen Napoleon. De compagnie is onderdeel van het Regiment Phaff en het oudste stamonderdeel van het Regiment Limburgse Jagers. Onze leden dragen secuur nagemaakte uniformen en, naast het deelnemen aan veldslagen en schermutselingen, laten zij het leven in een militair kamp zien aan de bezoekers. Er word gekookt, de knopen worden gepoetst en de wapens schoongemaakt.

Naast het uitbeelden van het militaire aspect van de Napoleontische oorlogen, zijn er in deze groep ook vrouwen en mannen te vinden die de zogenoemde lagere burgerij uitbeelden. In films en series word vaak de rijke bovenlaag van de bevolking als onderwerp genomen, maar hoe zit het eigenlijk met de ‘gewone’ man? Wij onderzoeken en beelden het leven uit van bijvoorbeeld een wasvrouw, een koopman of een handwerkster. Hiermee proberen wij het dagelijks leven uit de Napoleontische tijd tot leven te wekken voor onszelf, maar vooral ook voor de bezoeker.

Meer informatie over onze vereniging vind u op www.grenadiercomagnie.nl

Het 5de Bataljon Nationale Militie 1815

Op 16 juni 1815 stond het 5eBataljon als deel van de Brigade Bylandt met ruim 500 man opgesteld ten zuiden van het kruispunt bij Quatre-Bras(BE). Op de weg naast, en in een hoeve genaamd Gemioncourt stonden zij tegenover een grote, Franse overmacht. Na enkele uren van woeste gevechten arriveerde de versterkingen maar pas na een lange dag van herhaaldelijk aanvallen en verdedigen ontstond er een soort patstelling tussen de beide legerkorpsen. Het 5deBataljon had zich kranig geweerd maar desondanks moesten zij meer dan de helft van hun aantal aan doden en gewonden betreuren. Toch stond de 5emilitie twee dagen later op de 18dejuni wederom opgesteld om deel uit te maken van de inmiddels wereldberoemde “Slag bij Waterloo”. Ook hier bevochten ze een Franse overmacht, met wederom vele doden en gewonden tot gevolg. De slag bij Waterloo werd gewonnen dankzij de vastberadenheid van de geallieerde en de Pruisen die bijtijds op het slagveld verschenen. Ondanks de grondwet, die stelde dat lotelingen (dienstplichtige) niet buiten de landsgrenzen hoefden te strijden, werden de Nederlandse eenheden na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo tot in Parijs achter de terugtrekkende Fransen aan gestuurd. Veel tijd om te herstellen kreeg de militie dus niet. Enkele dagen later trokken ze naar Frankrijk, richting de overwinning.

Met ruim twintig leden word binnen de re-enactment vereniging “MARS” het 5deBataljon gestalte gegeven door het reproduceren van hun uitrusting en het zorgvuldig instuderen van de exercities die toen werden gehanteerd. Dit gebeurd in nationaal maar veelal ook internationaal verband waarbij het deelnemer tal kan oplopen tot enkele duizenden soldaten. Middels kampementen en nagespeelde veldslagen wordt de geschiedenis herbeleeft en kan de toeschouwer van nabij een stukje terug in de tijd kijken. Het huidige 5deBataljon Nationale Militie is een vereniging waar ook jij lid van kan worden. Zoek ons eens op tijdens een evenement of kijk op http://5ebataljon.nl/.

Saluutbatterij Atkins

Saluutbatterij Atkins verzorgt al zo’n dertig jaar demonstraties voor een breed publiek. Bij deze demonstraties laten zij zien hoe met diverse oude voorlaadwapens, zoals kanonnen en geweren, en uniformen de exercities uit de Tachtigjarige Oorlog werden uitgevoerd en de periode 1813-1815. Verder geeft Saluutbatterij Atkins ook begeleidingen aan concerten en muziekstukken zoals de Ouverture 1812 van Tsjaikovski en deelgenomen aan grote internationale evenementen zoals bijvoorbeeld de slag bij Waterloo, de slag bij Bourtange, de slag om Grolle en de slag bij Heiligerlee.

De vereniging bestaat momenteel uit ongeveer dertig leden en gaat regelmatig op pad naar evenementen van verschillende aard in het binnen- en buitenland. Behalve de Napoleontische periode doet de Batterij ook de Tachtigjarige Oorlog. Tijdens een bivak gunnen zij u een blik op het leven rond een legerkampement, compleet met artillerievuur, tenten, kampvuur, kookgerei, kampvolgsters en jenever.

Meer informatie:
Website: http://www.sbatkins.nl/

Douanes Imperiales

De Douanes Imperiales beeldt de Keizerlijke Franse Douane van Napoleon uit.

Als ‘voorouders’ van de huidige douane, is het groen van de uniformen uit de tijd van Napoleon terug te zien in de uniforms en voertuigen van de moderne douaniers. Ook hun basiszaak is nog steeds het zelfde: het regelen van de in- en de uitvoer van goederen en ervoor zorgen dat dit legaal verloopt –  smokkelaars vangen. Napoleon had de douanes in twee takken heeft gesplitst: de administratieve tak en de actieve tak die verdeeld was in brigades van ongeveer tien man, welk door het hele rijk verspreid zaten in dorpen aan de kust en in het binnenland.

De Douanes Imperiales zetten hun kamp op Historisch Festijn Vorden en koken op een houtvuur – leven net als ze dat toen ook deden. Op het evenement zullen ze smokkelaars en deserteurs vangen, paspoorten uitschrijven, mensen visiteren, patrouilles lopen, een loting uitvoeren, op wacht staan, schietoefeningen doen en nog meer. Maar deze drukke groep vergeet ook niet om lol te maken en te ontspannen: per slot van rekening leefden ze toen nog in ‘Gods tempo.’

Amerika, 1860-1890.

6th Alabama 

De Amerikaanse burgeroorlog: Deze oorlog is redelijk onbekend bij het grote publiek in Europa, maar was baanbrekend voor zijn tijd. Onder meer omdat voor het eerst in de geschiedenis het thuisfront op grote schaal mee kreeg wat er zich afspeelde aan het front. Daarnaast vonden bijvoorbeeld de eerste pantserschepen, onderzeeers, machinegeweren, treinen, telegraafmachines, luchtballonnen en zelfs de eerste “snipers” hun weg tijdens deze oorlog.
De uitbeelding betreft het 6th Alabama volunteer corps(vanaf nu 6th AVC). Een vrijwillig infanterie korps afkomstig uit het diepe zuiden. Opgericht op 6 mei 1861. Nadat men tijdens gevechten merkte dat het initieel verkozen blauwe uniform zorgde voor verwarring en vuur van eigen troepen, is men overgeschakeld naar het bekende grijze “ jeancloth” uniform. En dat is wat wij nu ook gebruiken.
Het 6th AVC had zoals de meeste zuidelijke eenheden grote moeite met uniforme aankleding. En er heerst dan ook een grote verscheidenheid aan jassen, broeken, uitrusting en bewapening.
Er is zelfs veel ruimte voor buitgemaakt Noordelijk materieel.
Het 6th AVC is gedurende de oorlog door de wol geverfd en heeft veel schermutselingen en veldslagen doorstaan: Battle of Seven Pines, Battle of Sharpsburg (Antietam) en Batte of Fredericksburg om er een paar te noemen.

Meer informatie:
http://americancivilwar.nl/

Living Wild West

Living Wild West is een eenmansgroep die het wilde westen van de 18deeeuw uitbeeldt. Hij is door zijn familie in contact gekomen met reenactment en na een bezoek aan Pullman City in Eging am See, viel zijn keuze op het Wilde Westen.

Koloniale periode 1850-1900.

Werkgroep Eerste Boerenoorlog Zuid-Afrika

Werkgroep Eerste Boerenoorlog Zuid-Afrika focust zich op het uitbeelden van een “Boeren Kommando” tijdens de Eerste Boerenoorlog van 1880-1881 in de Zuid-Afrikaanse Republiek. Hier tonen zij het leven van de Afrikaners, ook wel ‘Boeren’ genoemd, in hun strijd voor onafhankelijkheid tegen het Britse Rijk.

De groep is ontstaan in 2012 als een kleinschalig re-enactmentproject en is sinds 2013 officieel lid van het LPLG. Met hun uitbeelding laten ze het publiek kennis maken met een deel van de Nederlandse invloed in Zuid-Afrika.

Tweede Wereldoorlog, 1939-1945.

Groupe Emile

Het Franse verzet speelde tijdens WO2 een cruciale rol. Nadat Charles de Gaulle in 1942 het verzet vanuit Engeland beter begint te coördineren, begint de Duitse bezetter ernstige hinder te ondervinden van de vaak gedurfde aanvallen en sabotageacties van het verzet. Eind ‘43 alleen al per maand honderden sabotageacties tegen de spoorwegen. Veel materiaal hiervoor werd gedropt vanuit Engeland. Naast deze gewapende acties was het verzet ook bezig met informatie te vergaren. In de aanloop naar D-day was deze informatie van vitaal belang voor de geallieerden. In ‘44 telde het Franse verzet niet minder dan 100.000 leden. Zonder risico was het verre van. De Duitse bezetter erkende het Franse verzet niet als strijdmacht. Gevangenname betekende vrijwel altijd de dood. Natuurlijk lachen ook wij om de serie “‘Allo ‘Allo”. Laten we echter niet vergeten dat de werkelijkheid anders was en vele mannen en vrouwen van het Franse verzet hun leven hebben gelaten voor de vrijheid.

ETOR ’40-’45

E.T.O.R. 40-45 is een re-enactmentgroep die zich richt op de uitbeeldingen van verschillende strijdkrachten uit de tweede wereldoorlog. ETOR beeldt de Amerikaanse 101st Airborne uit en het 502nd P.I.R. para-infanteristenregiment. Daarnaast het Royal Hamilton Light Infantry regiment van de 2nd Canadian Division uit Canada en de 5th Belgian Special Air Service (SAS). Ook de Duitse bezetters worden door E.T.O.R. uitgebeeld voor een volledig beeld van de tweede wereld oorlog. Dat doen zij als 16. Luftwaffe Felddivision. Tijdens het Historisch Festijn Vorden zijn vrijwel alle uitbeeldingen aanwezig. Laat u verassen door de kwaliteit van de uitbeelding en maak een praatje met de enthousiaste leden van deze leuke vereniging.

Frontnieuws
 
We kennen allemaal de zwart/wit filmbeelden uit de bioscoopjournaals waarmee de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog hun heldendaden en successen aan de bewoners van de bezette gebieden lieten zien.
Hoe kwam dit beeldmateriaal tot stand?
En hoe werd het materiaal bewerkt voor propagandadoeleinden?
 Frontnieuws geeft een kijkje in de wereld van de zogeheten “Kriegsberichter”, oorlogsverslaggevers die, in dienst van de Duitse Propagandamachine, aan alle fronten verslag deden van het verloop van de oorlog.
Deze verslaggevers waren globaal in vijf groepen ingedeeld:
Gruppe Wort (tekstschrijvers)
Gruppe Bild (fotografen)
Gruppe Film (filmers)
Gruppe Rundfunk (radioverslaggevers)
Gruppe Zeichnen (tekenaars)
Frontnieuws probeert een divers beeld te geven van de werkzaamheden, uniformen en apparatuur van de Wehrmacht Kriegsberichter aan diverse fronten tussen 1939 en 1945.
 Daarnaast heeft Frontnieuws een bewust educatieve doelstelling; in een tijd van “Fake News” en “Alternative Facts” is de link met propaganda uit de Tweede Wereldoorlog gauw gelegd. In de nabije toekomst gaan we educatieve materialen ontwikkelen om ook de jongere bezoekers meer inzicht geven in de manier waarop beeldmateriaal kan worden gemanipuleerd om een (politieke) boodschap te verspreiden.
 

DRG ’40-45′

De Dutch Re-enactment Group ’40-’45 is een vereniging die zich bezig houdt met het uitbeeldingen van bezettingssituaties uit de jaren 1940 tot en met 1945. Hierbij speelt authenticiteit een sleutelrol.

De uitbeeldingen die de Dutch Re-enactment Group verzorgt betreffen zowel geallieerde eenheden, als de Binnenlandse Strijdkrachten, maar met name ook die van de Duitse Wehrmacht. Alle uitbeeldingen worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid opgezet en uitgewerkt. Een grote diversiteit aan (vaak ook origineel) displaymateriaal draagt hier aan bij. Het materiaal varieert van uniformen en persoonlijke uitrusting tot wapens en voertuigen.

Het doel van de Dutch Re-enactment Group ’40-’45 is educatieve historische verslaglegging, vergelijkbaar met een museum. Echter, in plaats van een statische display, kiest onze vereniging voor een dynamische display. Hiermee wordt getracht het realiteitsgehalte te vergroten en daarmee de bereikbaarheid van een breder publiek.

Meer informatie
Website: www.drg-4045.nl
Facebook: www.facebook.com/Dutchreenactmentgroup4045/
E-mail: ereignisdrg4045@gmail.com

The Fighting Fourth Living History Group
Na veel publieke kritiek voor zijn “passieve” houding ten opzichte van het groeiende Derde Rijk, besloot Churchill eind 1940 om kleinere legereenheden in te zetten om snelle en gevaarlijke acties uitvoeren achter de vijandelijke linies. De Commando’s waren geboren.

De “No4. Army Commando’s” was een van de meest succesvolle en ingezette Britse eenheden van de Tweede Wereldoorlog, die vanaf 1944 ook Franse soldaten bevatte. Ze waren aanwezig bij de landingen in Normandië, op Sword Beach en namen deel uit van de bevrijding van Vlissingen en de uiteindelijke bezetting van Duitsland.

“The Fighting Fourth Living History Group” geeft een impressie van wie deze dappere mannen waren en de gevaarlijke en gewaagde operaties die ze uitvoerden.

Meer informatie:
Website: http://www.vmhu.nl/index.php/the-fighting-fourth/
Facebook: https://www.facebook.com/The-Fighting-Fourth-Living-History-Holland-1033485153366807/

US 603rd QM Graves Registration Company

De “US 603rd QM Graves Registration Company” beeldt een eenheid uit van het Amerikaanse leger die verantwoordelijk was voor het bergen en identificeren van de gesneuvelde soldaten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Deze studiegroep van het VMHU zal op Historisch Festijn Vorden een historisch display neerzetten dat het werk van deze eenheid schetst doormiddel van uitrusting, tenten, uniformen, maar ook dagelijkse dingen zoals eten en drinken uit die periode.

In het kamp zullen de leden van deze groep de vergeten verhalen vertellen van de jongens die op de Europese slagvelden hun moeilijke taak moesten doen. Moderne media toont meestal een gekleurd beeld van oorlog en de “US 603rd QM Graves Registration Company” wilt ook de keerzijde van deze medaille laten zien – de gruwelijke en vaak ook verdrietige realiteit van WOII.

Tegenwoordige tijd, na 1945.

Politiemuseum Provincie Antwerpen

De PPA is de re-enactmentgroep van het Politiemuseum Provincie Antwerpen. Naast uitbeelding van de Belgische Politie en vroegere Rijkswacht door de jaren heen, heeft deze groep ook een variëteit van uniformen van verschillende ordediensten en militaire politie-eenheden van verscheidene binnen- en buitenlandse korpsen. Op Historisch Festijn Vorden zal de PPA dit jaar de Franse Gendarmerie en Deutsche Polizei anno 1975 – 1980 uitbeelden.

SOVIET-AFGHAN-WAR 1979-1989

345TH INDEPENDENT GUARDS AIRBORNE REGIMENT

Het 345e regiment is de eenheid van onze uitbeelding. We bestaan sinds februari 2014 en we vallen onder de vereniging Voorwaarts MARS.

Er is geen specifieke eenheid of compagnie uitgekozen, omdat in de jaren dat de eenheid in Afghanistan actief was, het regiment vanuit Bagram haar compagnieën in kleinere kampen heeft laten opereren. Ook al is de eenheid van 1979 tot 1989 actief geweest, ons streef jaar is vooral 1985.

Het zal locatie afhankelijk zijn welk thema er gebruikt word en hoe het kamp eruit gaat zien. Een aantal voorbeelden van thema’s zijn een patrouille basis of een post op een klein bergje.

De eenheid die wordt gere-enact bij de Vereniging MARS is het 345e Onafhankelijke Garde Luchtlandings Regiment. Dit regiment is vanaf de eerste dag actief geweest in Kabul en het vliegveld van Bagram. De eenheid werd in Bagram geplaatst en heeft het gehele conflict geopereerd in het land. Zij stonden hoog aangeschreven en kregen vaak belangrijke taken tijdens een opdracht. Zo had een compagnie geholpen bij “operatie Storm-333″ in Kabul 1979. Ze hadden vele opdrachten en missies vervult en een aandeel gehad tijden enkele missies in de Panjshir vallei, zoals tijdens “offensief Panjshir VII” in 1984. Een compagnie van het 345e heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens “operatie Magistral”. Een onderdeel van de operatie was om de route naar de afgesneden stad Khost vrij te houden. In het begin van januari 1988 is de compagnie van 39 man op een berg afgezet. De compagnie heeft 24 uur lang 12 aanvallen over hun heen gehad. De Mujahideen bestond uit 250 man, sommige berichten hebben het zelfs over 500. Toch is het de compagnie gelukt de positie te behouden met grotendeels gewonde en enkele gezonde mannen, de route was weer veilig en open. Nadat het laatste konvooi uit Khost was gepasseerd richting Gardez heeft de eenheid hun positie los gelaten. In deze actie zijn 6 Sovjets gesneuveld, de 28 gewonde en 5 gezonde manschappen van het 9e compagnie zijn beloond met vele medailles. Deze strijd is ook bekend als de “Slag om Berg-3234″.

Het 345e regiment is in Afghanistan gebleven tot 11 februari 1989, onderdeel van de laatste terug verplaatsing naar de Sovjet-Unie, beter bekend als “operatie Typhoon”.

Badger

“Badger” is een re-enactmentgroep die met name de periode 1970 tot 1980 van de koude Oorlog uitbeeldt. De groep beschikt over originele voertuigen en uitrusting zoals in genoemde periode werd gebruikt. Badger geeft de bezoeker een beeld van een stafondersteuningseenheid van de “Royal Artillery” ter velde met o.a. een keuken, radio en verkenningsgroep.

Meer info: https://www.facebook.com/BadgerBritishArmyLivingHistory/

 

Re-enactmentgroep “41 Dienstplicht Koude Oorlog”

Re-enactmentgroep “41 Dienstplicht Koude Oorlog” (41DKO) heeft als doel het in herinnering houden van de Nederlandse dienstplichtperiode tijdens de Koude Oorlog. In de hoogtijdagen van de Koude Oorlog (1960-1980) waren bijna alle mannen verplicht om zich aan te melden voor het Nederlandse leger.

In die periode was de Koninklijke Landmacht aanzienlijk groter en voor 41DKO is het de uitdaging om de sfeer van drukke legerkazernes op te roepen met een groep van 15 á 20 mensen. Om dit te realiseren hebben ze gekozen voor het uitbeelden van een Infanteriebataljon als organisatiemodel voor de groep en de verschillende subgroepen binnen een eenheid presenteren. Per evenement stelt 41DKO een groep samen die een bepaald thema uitwerkt zoals een verbindingsgroep, verzorgingsgroep, onderhoudsgroep, geneeskundige groep, verkennigsgroep en een stafgroep.

Meer informatie:
Website: www.41DKO.nl
Facebook: facebook.com/dienstplicht
Twitter: twitter.com/41dko

Stichting Bartje Cie re-enactmentgroep 13 Infbat LMB RS

Stichting Bartje Cie re-enactmentgroep 13 Infbat LMB RS, geeft gestalte aan de groene begin periode van het 13de Infanteriebataljon Luchtmobiel “Regiment Stoottroepen” in de jaren 1994 tot 1997. De Bartje Cie bestaat geheel uit Veteranen, oud militairen en enkele nog actief dienende militairen.

Stichting Re-enactment Dienstplichtig Marechaussees

De mannen die nu bij Stichting Re-enactment Dienstplichtig Marechaussees (afgekort SRDM) ‘dienen’, zijn allemaal voormalige dienstplichtige marechaussees. Zij brengen de taken en rollen van de militaire politie (MP) in de jaren 70, 80 en 90 van de vorige eeuw tot leven. SRDM draagt daarbij de waarden uit die aan de rol van marechaussee waren verbonden: respect, taakvolwassenheid, discipline en kameraadschap. Tijdens de Nederlandse dienstplichtperiode, die duurde van 1946 tot 1996, hebben ‘slechts’ 33.000 mannen bij het Wapen van de Koninklijke Marechaussee gediend. Aan toelating tot de opleiding op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn, ging overigens een grondige selectie vooraf.

Tijdens (militaire) evenementen richten wij bijvoorbeeld een verkeerspost in en maken dan ook vaak gebruik van de originele KMar-voertuigen; de Daf YA 66 of de Landrover.
Bent ook voormalig dienstplichtig Marechaussee en wilt u meedoen? Neem dan contact op:
Facebook: @stichting.rdm
Email: stichting.rdm@gmail.com
Website: www.stichting-rdm.nl