Levende Geschiedenis

Prehistorie tot ca 500 v. Chr.

Keltische periode ca 500 v. Chr. – ca 44 v. Chr.

Romeinse Tijd ca 44 v.Chr. – 476.

Franken en Saksen, ca 480-800. 

Viking periode ca 800 – 1000.

Hoge Middeleeuwen 1100-1300.

Late Middeleeuwen 1300-1500.

Tachtigjarige Oorlog 1568-1648.

Lange 18e eeuw, 1700-1800.
Allemansend
We schrijven het jaar 1705 en de wereld is in oorlog vanwege de Spaanse successiecrisis. Zeevaarders mochten, met een door de Nederlandse Republiek verstrekte commisie- of kapersbrief, vijandelijke schepen vrij aanvallen. Er zat wel een nadeel aan: de hele buit moest ingeleverd worden aan een rechter die besliste of de kaping volgens de regels en wetten was gegaan. Daarna werd de buit per opbod verkocht en na aftrek van belastingen, opslagkosten en een aantal steekpenningen, ging de winst naar de reder en scheepsbemanning. De lading kon echter ook illegaal verkocht worden, waar meer geld mee verdient kon worden, maar zonder kapersbrief was dit niet alleen schending van het oorlogsrecht, maar ook piraterij, waar de doodstraf op stond.
Paddy Irish Immigrant 1756 – 1783
Paddy beeldt een Ierse immigrant uit in de 18de eeuw. Na het dienen in de zevenjarige oorlog bij een van de Irish Brigades aan Franse zijde tegen England, is Paddy naar Amerika vertrokken.
In deze tijd trok hij rond als longhunter ( jager ) door de bossen en raakte hij bevriend met de Seneca indianen. Bij hen leerde hij oa vingerweven.
Hierna settelde hij zich op het platteland van Pennsylvania en ben begon als folkzanger en bodhran-speler. Hij speelde aardig wat af in de tavernes
Amerika stond in 1775 aan de vooravond van de Onafhankelijksoorlog en dus werd Paddy ingelijft als minutemen van de staatsmilitie van Pennsylvania.
Na de strijd tegen de Engelsen zette Paddy zijn leven als folkmuzikant voort.
HMS Essex File:Flag of Germany.svg
Tijd: 1775. Plaats: ergens in de koloniën. Gevaarlijke tijden, er hangt oorlog in de lucht, de zee rond West-Indië is niet langer veilig. Smokkel, vijandige schepen en piraterij bedreigen de handelsroutes van de Britse kroon. Corruptie domineert de Britse Oost-Indische Compagnie. Een kleine eenheid van His Majesty’s Marines vaart rond met het fregat HMS Essex om de wet, orde en royalty te verzekeren …
HMS Essex is een gemeenschap van Britse mariniers (de “Redcoats”), leden van de Royal Navy (“Tar Jackets”) en begeleidende burgers (“Camp Followers”). We willen de geschiedenis van de late achttiende eeuw tot leven brengen, in Groot-Brittannië en vooral in de koloniën, en de werelden van een officier, eenvoudige Britse soldaat, matroos of burger van die tijd dichterbij geïnteresseerd publiek brengen, zij het met een dagelijks kamp leven, drills, schijngevechten of korte demonstraties.
A.R.E.S.
A.R.E.S (Artillerie, Ruiterij & Soldaten) is een re-enactment vereniging die verschillende historische periodes tot leven brengt. Onze werkgroep ruiterij is gespecialiseerd in het uitbeelden van de paardrijkunst door de eeuwen heen; van Middeleeuwse ridders en Napoleontische cavalerie, tot veedrijvers in het Wilde Westen en rijmeesters aan het hof van Versailles.
Tijdens Historisch Festival Doorn zullen onze reenactors en hun paarden het leven in de Pruikentijd (ca. 1774) aan het hof van Versailles ten tijde van Koning Louis XVI laten zien. Dit was een onrustige periode in de Franse geschiedenis, waarin de kloof tussen de aristocratie en de gewone burgers, tussen extravagante rijkdom en extreme armoede, steeds groter werd. Dat leidde uiteindelijk tot de Franse Revolutie, waarbij Louis XVI en zijn vrouw Marie Antoinette in 1793 jammerlijk aan hun einde kwamen onder de guillotine. 
Gelukkig gaat het er in onze display vrolijker aan toe; wij laten het hof van Louis XVI zien tijdens zijn hoogtijdagen. Versailles was een middelpunt van mode, cultuur, architectuur en de schone kunsten. Paardrijden had aan het hof in deze tijd niet uitsluitend militaire toepassingen, maar was tot een kunst verheven. Eén van de grondleggers van de klassieke rijkunst, François Robichon de la Guérinière (1688-1751), was Grande Écurie (hofstalmeester) aan het Franse hof en directeur van du Manège des Tuileries. Tijdens het weekend zullen wij tijdens demonstraties te paard de rijkunst van la Guérinière nieuw leven inblazen. 

Napoleontische periode, 1793-1815.

Bataillon Jaegers

Het Bataillon Jaegers is opgericht in 1812 en ontbonden in 1818. De werkgroep houdt zich bezig met re-enactment uit de periode Napoleontische Oorlogen, 1795 tot 1818 en beeld uit een peloton Nederlandsche Jaegers te voet. Zij heeft ten tijde van cantonering zuid van Brussel dicht aan de grens gestaan en moedig deelgenomen aan de slagen bij Quatre-Brass en Waterloo en aan de achtervolging van het Franse leger naar Parijs, waarbij diverse hevige schermutselingen hebben plaats gevonden. Door de werkgroep wordt het leven van deze eenheid zo nauwkeurig mogelijk uitgebeeld gedurende het gehele evenement. Het Jaeger Bataljon Nr 27 stond bekend als een goed gedrillde eenheid en dat beelden wij als werkgroep ook uit. Dat kan alleen worden bereikt door goede motivatie, oefening en training tijdens de evenementen.

Amerika, 1860-1890.

Gegoede Burgerij 1850-1900.

Aangejurkt

Wij zijn een gezelschap van familie en vrienden afkomstig uit de gegoede burgerij omstreeks 1850, die gaan picknicken. We vermaken ons met handwerken, spelletjes en schilderen.

De Gracieuse
De Gracieuse is een gezelschap van gegoede burgers uit de Belle Epoque periode (1880-1909). Houdt wederom hun jaarlijkse picknick. Onder het genot van talloze kopjes thee en zoete versnaperingen worden herinneringen opgehaald aan eerdere reizen en de volgende gezamenlijke vakantiebestemming bepaald.
De professor en zijn vrouw denken aan het mooie Egypte. Zij hopen daar het aangename met het nuttige te verenigen. Door een reis over de Nijl te maken en een opgraving te bezoeken. Het andere echtpaar is minder eensgezind. Hij denkt aan een sobere kampeervakantie in het mooie rustige Denemarken. Zijn vrouw echter wil graag het exotische en kleurrijke Turkije bezoeken of een rit maken in de luxe stoomtrein de Oriënt Express. De twee kunstenaar uit het gezelschap, houden het wat dichter bij huis en dromen van een bezoek aan Parijs. Vooral de kunstenaarswijk Montmartre heeft hun bijzondere interesse.

Eerste Wereldoorlog 1914-1918.

Nederland Neutraal en Nederland Paraat

“Oftewel mobilisatie 1914-18 en mobilisatie 1939-40.We maken een kampement met een veldkeuken waar in gekookt wordt. Deze wordt door beiden gebruikt, evenals de werkplaats voor wapens, motorfietsen en rijwielen. 5 meter lang, met werkbanken, gereedschappen, Ongeveer een 30 tal geweren en mitrailleurs. 2 motorfietsen, waarvan de Eysink uitgerust met een Schwartzlose en een BMW R12. Ook een ongeveer 8 fietsen.Een werkplaats voor Schoenen en Uniformen, een veldpost, een staftent en 4 of 4 Bell-tenten.Een marketentster met een waschplaats om de kleren van de soldaten te wassen. We zetten nog 2 originele Genietafels met bankjes neer, geweerrekken, fietsenrekken, etc, etc. Verder zijn we op een educatieve manier bezig met het publiek.”

Schlasta 6
Schlasta 6 staat voor Schlachtstaffel 6, een van de groepen grondaanvals vliegtuigen van de Duitse luchtmacht in 1918.  De vliegtuigen deden toen al wat nu de Amerikaanse A10 en de Russische Frogfoot doen. Nederland heeft daarvoor de Apache helikopter, geen vliegtuig, maar deze doet hetzelfde werk. 
 
Onze groep bestaat uit 5-6 man die als kernstuk de Halberstadt CL IV hebben. Dit is een vliegtuig dat speciaal hiervoor gebouwd werd. Verder hebben we een “werkplaats“ luifel, keukentent en slaaptentjes. Begonnen in 2014 met een advertentie in het AD waarin mensen gevraagd werden die belangstelling hebben om het toestel 1 op 1 te bouwen, is dit nu het resultaat. De CL IV is gedoneerd aan het Nederlands Transport Museum te Nieuw-Vennep waar het verder afgebouwd wordt als toestel van de Automobiel Maatschappij In Twenthe – AMIT in Hengelo, uit 1920. Voor re-enactment gebruik wordt het dan weer “Duits” gemaakt. 

Tweede Wereldoorlog, 1939-1945.

Tegenwoordige tijd, na 1945.

VMOO

De VMOO bestaat uit liefhebbers van oude militaire voertuigen uit de periode van de koude oorlog en dan de kant van onze toenmalige “tegenstander” de DDR. Die tijd ligt inmiddels al weer ver achter ons, maar onze vereniging wil zich graag verdiepen in die onderbelichte periode. Met behulp van authentieke uniformen, wapens en voertuigen proberen wij een stukje van deze periode voor de toekomstige generatie te bewaren. Onze doelstelling is om voertuigen en materiaal uit de voormalige NVA te restaureren en in stand te houden … daarnaast nemen wij deel aan evenementen.

De vereniging is uitsluitend geïnteresseerd in de historische en technische aspecten van de Oost Duitse militaire strijdkrachten en wijst dan ook alle politieke sympathie voor en/of verheerlijking van de voormalige DDR.