28-06: 100 jaar Vrede van Versailles

Vandaag, op 28 juni, is het precies 100 jaar geleden dat de Vrede van Versailles ondertekend werd. De Eerste Wereldoorlog was definitief voorbij. Een noot voor de history buffs: dit was de vrede tussen Duitsland en de Geallieerden, voor de rest werden aparte verdragen opgesteld. De Eerste Wereldoorlog is voor Museum Huis Doornen daarmee voor het Historisch Festival Doornvan belang vanwege de komst van de Duitse Keizer die hier zijn politiek asiel uitzat. Vandaar dat we vandaag een deelnemende eerste Wereldoorlog groep aankondigen!

De groep Westfront 1914-1918 van Levende Geschiedenis Vereniging MARS brengt het leven van de soldaten van het Franse 296e Regiment de Ligne en
de 32nd Infanterie Divisie van de American Expeditionary Force ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aan het Westelijke Front in beeld.

Het 296e Regiment de Ligne bestond van 1914 tot en met 1917 en vocht op verscheidene fronten, waaronder Picardie en Verdun.
De Franse soldaten, bijgenaamd “Poilus” (de behaarden), zijn duidelijk herkenbaar aan hun horizon-blauwe uniformen.

De 32ste Amerikaanse Infanterie Divisie arriveerde in het voorjaar van 1918 in Frankrijk en werd in de Elsas in de strijd geworpen.
Een Franse generaal die de aanval van de divisie gade sloeg noemde deze Amerikaanse soldaten: “Les Terribles”.
In Oktober 1918 nam de divisie deel aan het Meuse-Argonne offensief waar het zijn uiteindelijke nom-de-guerre en insignia verkreeg:
“The Red Arrows”, de rode pijlen op een kaart die een doorbraak van een vijandelijke linie aangeven.

EPSON DSC Picture