26-06: Nog 2 leuke groepen erbij!

“Wassenbergh” is een vereniging voor re-enactment en levende geschiedenis opgezet door Jolijn en Marc Geerdink-Schaftenaar. De vereniging houdt zich bezig met een twee soorten uitbeeldingen die vaak onderbelicht worden op historische evenementen: burgers uit de lagere sociale klassen en militaire muziek. De verschillende uitbeeldingen zijn uit de periode 1568 – 1832, van het begin van de Nederlandse Opstand tot het einde van de Belgische Opstand.

De leden van Wassenbergh maken niet alleen deel uit van historische evenementen, maar geven ook lezingen en demonstraties. Op hun website www.wassenbergh.com kun je publicaties met historische informatie vinden, met name over kleding uit voorgaande eeuwen. De bedoeling is om historische kennis op een laagdrempelige manier beschikbaar te maken en te verspreiden.

Tijdens Historisch Festijn Vorden zullen de leden van “Wassenbergh” in en rond het militaire kampement uit de Napoleontische periode te zien zijn.

——————————————————————————————

‘Groupe Emile’ beeldt het gewapende burgerverzet uit van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Franse burgerverzet gebeurde op grote schaal; met gewaagde sabotageacties, confrontaties met de Duitse bezetters die soms dagen konden duren en speelde ze een grote rol in de voorbereidingen van D-Day.

In hun kampement beeld ‘Groupe Emile’ het Franse verzet uit in groot detail, wat te zien is in hun kleding, uitrusting, wapens en attributen uit die tijd. Ook zullen ze laten zien hoe het verzet te werk ging tijdens hun gevechtsdemonstratie.