25-06: Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog en Huis Doorn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Tijdens het Historisch Festival is de werkgroep Westfront 1914-1918 van de vereniging MARS ook aanwezig met de volgende uitbeeldingen:
De 32nd US infantry division werd gevormd uit de National Guard van Wisconsin en Michigan in Juli 1917.  De divisie arriveerde in Februari 1918 in Europa en vocht mee op 5 fronten in 3 grote geallieerde offensieven tot aan de wapenstilstand; onder andere in de Elsas en het Meuse-Argonne offensief.
Van de Fransen kreeg het de bijnaam ‘Les Terribles’, De Verschrikkelijken. Het insigne van de divisie, de rode pijl, is gebaseerd op het feit dat de eenheid tijdens de oorlog door elke Duitse linie gebroken is die haar in de weg gelegd werd.
Deze “Sammies” gaan gekleed in wollen khaki-kleurige uniformen en uitrusting waaraan de Britse ‘platte’ helm en gasmasker zijn toegevoegd.  
Het Franse 296ème Regiment de Ligne beelden ‘Poilu’s’ uit van een ‘Metropolitain’ regiment; dus een regiment van het vasteland van Frankrijk; geen Zouaven, Vreemdelingenlegioen of Chasseurs. Hiervoor is bewust gekozen om de gewone soldaat van het Franse leger uit de Grande Guerre de eer te bewijzen die hem toekomt. De eenheid gaat dan ook in het standaard ‘Bleu Horizon’, dat vanaf 1915 de standaard was, gekleed en is bewapend en uitgerust met de normaal gangbare uitrusting en bewapening zoals die in een infanterieregiment gevonden kon worden in de periode 1917-1918. Het  regiment zelf werd gecreëerd in december 1915 en werd opgeheven in november 1917. Het vocht gedurende deze periode in Noord Frankrijk.