25-01: Recente geschiedenis, present!

Geschiedenis kan zo recent zijn als de dag van gisteren. Wat voor een aantal mensen geen geschiedenis is, is dit het wel voor de jongere generatie! Tijdens het Historisch Festival Doorn is er ook ruimte voor de zeer recente geschiedenis!

“Re-enactvereniging Dienstplicht Koude Oorlog (41 DKO) heeft als doel om de Nederlandse militaire cultuur gedurende de Koude Oorlog in beeld en geluid door de ogen van een dienstplichtige weer tot leven te brengen. Dit doet zij door gebruik te maken van originele voertuigen, tenten en materialen maar vooral door houding en gedrag welke in deze periode gebruikelijk was (voor zover dit anno nu nog mogelijk is).

Een belangrijk aspect is het hebben van plezier in hetgeen we doen (“we doen het vooral voor ons zelf”). Hierdoor wordt het geen toneelspel maar natuurlijk gedrag en als zodanig dus, de gehele dag door, herkenbaar voor de oudgediende en geeft het een goed beeld voor diegene die na de dienstplichtperiode groot geworden is.

Wij zouden zeggen: kom ons bezoeken en herleef uw eigen jeugd of, als je van na de dienstplicht-periode bent, zie hoe je (groot)vader ongeveer een jaar van zijn leven heeft doorgebracht.”
www.41dko.nl
https://www.facebook.com/dienstplicht