20-04: VMHU aanwezig op Vorden!

Het Verband voor militair Historische Uitbeeldingen is een nieuwe vereniging in het LPLG.
Deze streeft er naar samen te werken met andere verenigingen bij grote evenementen en een hoge mate van van authenticiteit na te streven met de eigen groepen.
Aanwezig zullen zijn onderdelen van de volgende groepen:

De springbokken (The springboks)

Deze groep beeld het leven van de zuid afrikaanse militair uit van de 1ste Suid afrikaanse divisie in Noord Afrika in de periode van 1940 tot 1942 en de 6de pantser divisie in Italië.

In Vorden zal een gedeelte van de groep aanwezig zijn om de 6de pantser divisie (6th Armourd) neer te zetten.

Het kenmerkende van de zuid-afrikaanse militair is dat ze geen schouderemblemen dragen op de mouw maar een simpele slipon hebben om de epauletten.

Deze nieuwe groep is druk bezig met onderzoek om deze vergeten groep commonwealth militairen op een zo een correct mogelijke wijze neer te zetten.

US 603rd QM Graves Registration Company en US first aid station

US 603rd QM Graves Registration Company
Gedetacheerd in kleine effectieve groepen bij de verschillende divisies verzorgde de eenheid voor het verzamelen en ophalen van de doden(geallieerde en Axis) van het slagveld, waarna het soms moeilijke proces van identificatie en registratie begon en tot slot het begraven van de gesneuvelden . Daarnaast was men ook belast met het sorteren en verzamelen van de persoonlijke spullen zoals fotos of horloges van de gesneuvelden om deze naar de nabestaanden te kunnen sturen. De lijfspreuk van de eenheid was niets voor niets “Mortuary Affairs”.Het geeft een unieke kijk op een vaak onbekend deel van de krijgsgeschiedenis in West Europa

US first aid station

Onze US First Aid Station laat u zien hoe gewonden militairen werden verzorgd en behandelt voordat deze op verdere transport gingen naar de grotere Field Hospitaals. De vaak kleine en hectische First Aid Station bevonden zich direct achter de frontline en gaven eerste hulp aan gewonde militairen. Maar ook voorkomende ziekten konden worden behandelt. Een First Aid Station was een tussenstation voor de meeste gewonden voordat deze verder in een Field hospitaal werden gebracht.

Ergens in Nederland

Ergens in Nederland zal met een kleine groep aanwezig zijn op Vorden.
De groep bestaat uit geschiedenis uitbeelders die het gemobiliseerde leger uit 1939 –
1940 voor langere tijd uitbeelden.

Leden van deze groep staan al een aantal jaar op de nationale dodenherdenking op 4 mei als erewacht naast defensie op de Grebbeberg.