20-01: Pas op, de Vikingen komen…

… maar ze zijn best lief!

Mark, Paula en hond Roos zijn de bewoners van het kampement Haertfara. De naam betekend “reizende haard” of wel thuis weg van huis. De haard is het hart van het huis, hier wordt het eten bereidt en vindt je warmte, geborgenheid en gezelligheid. Bij Haertfara kun je zien hoe men in de vroege middeleeuwen leefde.

Haertfara houdt ons bezig met koken op houtvuur, spelletjes doen, praatjes maken en verder alles wat er bij komt kijken in het leven van een reizende haard. Zij hebben zich vooral verdiept in lekker koken: voornamelijk traditioneel en gebaseerd op de omgeving maar wanneer nodig ook hedendaags. Van de kok kun je een luisterend oor, grap of verhaal verwachten, maar ook een tik over je vingers als je uit de pan snoept.

Het kampement bestaat uit een gemeubileerde tent met een luifel en een slaaptent met een bed wat ook te bekijken is. Haertfara maakt zoveel mogelijk zelf en met de hand. Het meeste meubilair en de meeste kleding hebben is zelf gemaakt en de spullen die ze niet zelf kunnen maken verkrijgen ze hoofdzakelijk doormiddel van ruilhandel. Zoals je in het kampement kunt zien werken zij met onder andere wol, vilt, vachten, wol, linnen, hout en leer.

Als je in de keuken woont heb je geen honger, dus ze bijten niet. Met andere woorden: als je een vraag hebt, stel hem gerust. Haertfara beantwoordt hem graag.