17-12: Gouden Eeuw van Doorn

De Gouden Eeuw is erg belangrijk geweest voor de Nederlandse Geschiedenis. Tijdens het Historisch Festival Doorn maakt Artifex Magnus dit stukje geschiedenis levend!

“Geloven in Jesus is goed maar handel is beter” 

De nog maar net opgerichte Verenigde Oost-indische Compagnie had een duidelijk motto en een enorme vraag naar betrouwbare schepen.

Vanuit alle windstreken worden mensen aangetrokken om deze vraag te
beantwoorden. Van wever naar rolreder naar zeildoekmaker. Terwijl op de peperwerf het grootste spiegelretourschip werd gebouwd van zijn tijd kwamen van heiden en verre allerlei ambachtslieden naar de stad om te profiteren van alle mogelijkheden. Rolreders, zeildoekmakers en touwslagers, smeden en koperslagers, timmerlieden en breeuwers. Weeskinderen, landlopers, pestlijders en wat al dan niet nog meer. De stad telde meer dan 100.000 mensen en was een van de grootste steden van de wereld 
Artifex Magnus is een groep mensen die zich vooral bezig houdt met de ambachten uit de tijd van de Hollandse gouden eeuw. Ambachten die toen voor iedereen alledaags waren, vandaag de dag vreemd of zelfs onwaarschijnlijk lijken. 
Het doel is om uiteindelijk een mooie display van ambachten te tonen naar het publiek en de desbetreffende informatie over de ambachten te delen en zo de geschiedenis levend te houden in een tijd die vertegenwoordigd staat op de vele schilderijen in de diverse musea.
We streven naar zo accuraat mogelijk in kleding en materiaal te zijn en werken er dagelijks aan om zo dicht mogelijk op de tijd terug te komen. Van gerechten en malen, van gereedschappen en materialen om mee te werken. Het is gebleken dat het een eerzame en plezierige manier van kennis vergaren is voor de mensen die deelnemen.

Wie geïnteresseerd is geraakt of zelf wil ervaren hoe het was in de gouden eeuw kan informeren bij onze aanwezige leden. Zij staan u graag te woord en informeren u welke stappen nodig zijn in wat voor vele is gebleken een geweldige hobby te zijn.”