15-12: Tachtigjarige Oorlog keert terug naar Kasteel Vorden

Bij deze kondigen we de eerste aanwezige groep met een Tachtigjarige Oorlog uitbeelding aan!

De Compagnie Onversaegt is opgericht in 2012 met als belangrijke doelen: het ceremonieel afvuren van het kanon in Bredevoort en het kampleven van een compagnie uit de Tachtigjarige Oorlog uitbeelden en beleefbaar maken met behulp van historisch verantwoorde kleding, voorwerpen en gebruiken die getoetst zijn aan authentieke bronnen.

De compagnie bestaat uit 13 mannelijke en 7 vrouwelijke leden. Daarnaast zijn er in het kampement altijd een aantal jeugdleden aanwezig waardoor wij het kampleven authentiek kunnen nabootsen. In die tijd was het ook normaal dat er zich vrouwen en kinderen in het kampement bevonden.

De Compagnie kan een historisch verantwoord kampement opzetten. Alle mannelijke leden kunnen als kanonnier functioneren. Daarnaast kunnen een aantal leden als piekenier optreden. Tijdens evenementen oefenen zij de drills met andere deelnemende groepen. Andere leden kunnen in het kamp ook het schrijven met een ganzenveer, het gieten van kaarsen of het maken van vuur met een vuurslag demonstreren aan het publiek dat het kampement bezoekt. Ook spelen we de piekendril met kinderen na met behulp van lange bezemstelen.