11-03: Amerikanen, present!

Voor het Historisch Festival Doorn is de periode van de Eerste Wereldoorlog zeer belangrijk als zijnde de asielplaats van de Duitse Keizer. De Eerste Wereldoorlog was een verschrikkelijke oorlog, waar generaals niet opgewassen waren tegen de moderne oorlogvoering. De Amerikaanse burgeroorlog had een goede les voor de Europese machten kunnen zijn, maar helaas gebeurde dit niet. Van de 6th Alabama van MARS kunnen jullie misschien wel wat leren!
 
Het 6th Alabama volunteer corps(vanaf nu 6th AVC), was een vrijwillig infanterie korps afkomstig uit het diepe zuiden. Opgericht op 6 mei 1861. Nadat men tijdens gevechten merkte dat het initieel verkozen blauwe uniform zorgde voor verwarring en vuur van eigen troepen, is men overgeschakeld naar het bekende grijze “ jeancloth” uniform. En dat is wat wij nu ook gebruiken.
Het 6th AVC had zoals de meeste zuidelijke eenheden grote moeite met uniforme aankleding. En er heerst dan ook een grote verscheidenheid aan jassen, broeken, uitrusting en bewapening.
Er is zelfs veel ruimte voor buitgemaakt Noordelijk materieel.
Het 6th AVC is gedurende de oorlog door de wol geverfd en heeft veel schermutselingen en veldslagen doorstaan: Battle of Seven Pines, Battle of Sharpsburg (Antietam) en Batte of Fredericksburg om er een paar te noemen. En is bij uitstek een geschikte eenheid om uit te beelden binnen reenactment.
Door de aanwezigheid van contemporain fotomateriaal en zeer goede documentatie is het mogelijk om een zeer betrouwbaar beeld te creëren van een infanterist uit het 6th AVC. Ook is hoogwaardige reproductie uitrusting, kleding en bewapening ruim voor handen. Dit maakt het zeer aantrekkelijk voor de progressievere reenactor om te kiezen voor deze uitbeelding.
http://americancivilwar.nl/
https://www.facebook.com/Vereniging-MARS-6th-Alabama-Regiment-1861-1865-272315773216915/