09-05: Dag van de Overwinning, oftewel Soviets!

Vandaag is het 9 mei, de dag van de overwinning in Rusland. Speciaal daarvoor presenteren wij aan u Krasny Oktjabr:

Krasny Oktjabr is een re-enactmentgroep die de soldaten van het Rode Leger uitbeelden, zoals ze vochten in de Grote Vaderlandse Oorlog (de Tweede Wereldoorlog) vanaf 1943. De groep heeft als doel het publiek meer te leren over de strijd die Sovjetsoldaten leverden aan het Oostfront – een stuk geschiedenis dat in hun ogen onbekend en ondergewaardeerd is.

‘Krasny Okjabr’ (Rode Oktober) is een verwijzing naar de Oktoberrevolutie van 1917 (het moment dat de Bolsjewieken in Rusland aan de macht kwamen), maar de ware rede voor de naam van deze groep is vanwege de 39e Garde Schuttersdivisie die vanaf oktober 1942 de ‘Rode Oktober’ staalfabriek in Stalingrad verdedigde en aldaar dapper stand hield. Deze garde heeft van Stalingrad tot Berlijn gevochten en is daarom een zeer interessante en representatieve divisie voor de onbekende kant van het Oostfront: de Sovjetsoldaten.

In Nederland wordt vaak vergeten dat het enorme offer van het Sovjetvolk aan het ‘Oostfront’ – schattingen stijgen boven de 27.000.000 doden – essentieel en doorslaggevend was voor de overwinning op Nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog.

Voor meer informatie, bezoek onze Facebookpagina en/of website!
https://www.facebook.com/KrasnyOktjabr/
http://www.krasnyoktjabr.nl/