05-02: Nieuwste toevoegingen.

Het is alweer begin februari en daarmee is het tijd om weer een aantal leuke deelnemers aan te kondigen! 

41 DKO 

Re-enactvereniging Dienstplicht Koude Oorlog (41 DKO) heeft als doel om de Nederlandse militaire cultuur gedurende de Koude Oorlog in beeld en geluid door de ogen van een dienstplichtige weer tot leven te brengen. Dit doet zij door gebruik te maken van originele voertuigen, tenten en materialen maar vooral door houding en gedrag welke in deze periode gebruikelijk was (voor zover dit anno nu nog mogelijk is).Een belangrijk aspect is het hebben van plezier in hetgeen we doen (“we doen het vooral voor ons zelf”). Hierdoor wordt het geen toneelspel maar natuurlijk gedrag en als zodanig dus, de gehele dag door, herkenbaar voor de oudgediende en geeft het een goed beeld voor diegene die na de dienstplichtperiode groot geworden is. Zou zeggen: kom ons bezoeken en herleef uw eigen jeugd of, als je van na de dienstplichtperiode bent, zie hoe je (groot)vader ongeveer een jaar van zijn leven heeft doorgebracht.

Branii

In het kleine kampement van Branii is het goed vertoeven. De bewoners laten zien hoe het leven er in de ijzertijd, de tijd van de Kelten, in Nederland en omgeving aan toe ging. Natuurlijk kun je zien hoe ze kookten op houtvuur en hoe de kleding werd gemaakt. Maar ook ambachten als het bewerken van textiel, leer, hout en metaal worden getoond en je kunt er van alles leren over kruiden, de natuur, het leven en de dood. En als het nodig is zullen de leden van Branii de wapens oppakken om hun kamp te verdedigen! Dus kom gezellig langs bij Branii en laat je meevoeren naar de tijd van de Kelten.

Association historique de la Légion Étrangère en Indochine, Les Casse-cou

Al ruim 20 jaar vormen we een kleine re-enactment met interesse in het Franse vreemdelingenlegioen in Indochina, vanwege onze eigen familiegeschiedenis. We laten graag delen van de achtste compagnie van de 3.REI zien in de tijd van 1948 tot 1953. Onze groep heet Association historique de la Légion Étrangère en Indochine, Les Casse-cou.

We bouwen een klein kamp op gelegen in de buurt van de Colonial Road 4 (Route Coloniale 4), om de weg te beschermen. En we tonen het dagelijks leven van een legionair in die tijd, met kampleven, patrouilles, compleet met tekens, insignes, wapens, uniformen en uitrusting.

Dames en Heren van Toen

Wilt u weten welke reizen er te boeken zijn naar de slagvelden en loopgraven in België en Frankrijk anno 1920? Kom dan naar het reisbureau van DaHeTo. U kunt er informatie krijgen over de verschillende reizen. Of toeristen ontmoeten die al enthousiast zijn, al een reis geboekt hebben en klaar staan voor vertrek. Zij gaan in België of Frankrijk de gebieden bezoeken waar tijdens de oorlog gevochten is en met eigen ogen zien hoe de soldaten in de loopgraven hebben geleefd. 

Kom dus op 11 of 12 juli tijdig naar dit goedlopende reisbureau om van onze reisagenten meer te weten te komen over deze interessante reizen. We kunnen een weekendarrangement bieden met hotelovernachting of een eendaagse reis naar België. De reizen zijn per comfortabele autobus of per trein. Het reisbureau bestaat sinds kort en we staan geregistreerd in de Michelingids, dus we zijn betrouwbaar. 

Hodoiporía

Vanuit een lange interesse in de historie van het Oost Romeinse rijk, beter bekend als het Byzantijnse Keizerrijk, volgt in 2020 de overstap naar Levende Geschiedenis. Hoe kan het zijn dat een rijk, dat 1123 jaar bestaan heeft, zo onbekend of onbemind is? Middels de uitbeelding van een 11e eeuws gezin dat op reis is willen we de bezoeker kennis laten maken met de geuren en kleuren van Constantinopel. Wat droegen zij voor kleding, wat aten ze en wat deden ze in hun vrije tijd.
Deze vragen proberen we middels onderzoek en experimenten te beantwoorden, we beginnen hier kleinschalig mee en hopen dit over de jaren uit te bouwen.
Kom langs en ervaar het nabije oosten in de middeleeuwen.
Het Byzantijnse rijk is het Oostelijke deel van het Romeinse rijk, dit deel bleef in stand nadat het westelijk deel van het Romeinse rijk uit elkaar viel en eindigde op 29 mei 1453 na de belegering en inname van Constantinopel door Sultan Mehmed II.