05-01: Moderne geschiedenis!

SOVIET-AFGHAN-WAR 1979-1989 
345TH INDEPENDENT GUARDS AIRBORNE REGIMENT

Het 345e regiment is de eenheid van onze uitbeelding. We bestaan sinds februari 2014 en we vallen onder de vereniging Voorwaarts MARS.

Er is geen specifieke eenheid of compagnie uitgekozen, omdat in de jaren dat de eenheid in Afghanistan actief was, het regiment vanuit Bagram haar compagnieën in kleinere kampen heeft laten opereren. Ook al is de eenheid van 1979 tot 1989 actief geweest, ons streef jaar is vooral 1985. 

Het zal locatie afhankelijk zijn welk thema er gebruikt word en hoe het kamp eruit gaat zien. Een aantal voorbeelden van thema’s zijn een patrouille basis of een post op een klein bergje.

De eenheid die wordt gere-enact bij de Vereniging MARS is het 345e Onafhankelijke Garde Luchtlandings Regiment. Dit regiment is vanaf de eerste dag actief geweest in Kabul en het vliegveld van Bagram. De eenheid werd in Bagram geplaatst en heeft het gehele conflict geopereerd in het land. Zij stonden hoog aangeschreven en kregen vaak belangrijke taken tijdens een opdracht. Zo had een compagnie geholpen bij “operatie Storm-333″ in Kabul 1979. Ze hadden vele opdrachten en missies vervult en een aandeel gehad tijden enkele missies in de Panjshir vallei, zoals tijdens “offensief Panjshir VII” in 1984. Een compagnie van het 345e heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens “operatie Magistral”. Een onderdeel van de operatie was om de route naar de afgesneden stad Khost vrij te houden. In het begin van januari 1988 is de compagnie van 39 man op een berg afgezet. De compagnie heeft 24 uur lang 12 aanvallen over hun heen gehad. De Mujahideen bestond uit 250 man, sommige berichten hebben het zelfs over 500. Toch is het de compagnie gelukt de positie te behouden met grotendeels gewonde en enkele gezonde mannen, de route was weer veilig en open. Nadat het laatste konvooi uit Khost was gepasseerd richting Gardez heeft de eenheid hun positie los gelaten. In deze actie zijn 6 Sovjets gesneuveld, de 28 gewonde en 5 gezonde manschappen van het 9e compagnie zijn beloond met vele medailles. Deze strijd is ook bekend als de “Slag om Berg-3234″. 

Het 345e regiment is in Afghanistan gebleven tot 11 februari 1989, onderdeel van de laatste terug verplaatsing naar de Sovjet-Unie, beter bekend als “operatie Typhoon”.